Els resultats de les eleccions municipals del 26-M han deixat poques sorpreses a Sant Adrià. El PSC de l’alcalde Joan Callau ha guanyat dos regidors i, tot i que encara no arriba a la majoria absoluta, es troba en una posició molt més còmoda per revalidar el seu govern. Sobretot tenint en compte que el Ple estarà menys fragmentat aquest nou mandat, ja que ha passat de tenir vuit grups municipals a tenir-ne sis, després que el PP i Junts per Catalunya es quedessin sense cap regidor.

Un 31% dels votants adrianencs van apostar per la candidatura socialista diumenge. Uns resultats que suposen una millora per al PSC, que el 2015 només va aconseguir el 28% dels vots. La gran sorpresa de la nit electoral, però, va ser ERC, que va guanyar deu punts respecte a fa quatre anys i es va erigir com a segona força amb el 19% dels vots. Els republicans han aconseguit cinc regidors, tres més que el darrer mandat.

Ciutadans (Cs) ha passat de ser segona a tercera força, tot i haver guanyat un regidor. El partit taronja es queda lluny de l’objectiu de disputar l’alcaldia a Callau i aconsegueix reunir només el 16% dels vots al municipi. Cs serà l’únic grup municipal de dretes al Ple, després que el PP i Junts per Catalunya es quedessin fora.

La divisió del sector dels comuns va fer que no milloressin els resultats que el 2015 havien obtingut Sant Adrià en Comú (SAeC), tres regidors, i ICV-EUiA, dos regidors. Finalment, SAeC, que aquesta vegada incorporava a la seva llista membres de Catalunya en Comú, es va quedar en dos regidors i va aconseguir només el 9% dels vots. La candidatura de l’antic regidor d’ICV-EUiA, Movem Sant Adrià (MSA), en canvi, va endur-se un regidor, amb el 8% dels vots.

Finalment, la regidora de MES, Isabel Marcuello, podrà mantenir la seva cadira al Ple després d’emportar-se el 6% dels vots, tot i que la formació passa de tenir dos regidors a tenir-ne només un.

BUSCAR UN GOVERN SÒLID
Callau assenyala a Línia Nord que els resultats obtinguts aquest 26-M són fruit de la bona feina feta aquest mandat, “tot i les dificultats de governar en minoria”. L’alcalde assegura que a partir d’ara començarà a parlar amb els altres partits “per veure quin és el seu punt de partida” i valorar les opcions d’arribar a acords per garantir l’estabilitat del govern. “Un plenari menys fragmentat facilita el diàleg i ajuda a l’estabilitat”, subratlla Callau.

El cap de llista de Cs, Pedro Sánchez, afirma a Línia Nord que estaran oberts a “arribar a acords sobre temes de ciutat”, però descarta qualsevol possibilitat de fer pactes de govern amb el PSC. Sánchez considera que els resultats de Cs el 26-M són positius, perquè han millorat els que van obtenir el 2015. “Farem una oposició efectiva”, destaca.

Per la seva banda, el cap de llista d’ERC, Rubèn Arenas, va recordar, a través d’un missatge a Twitter, que fa sis anys la seva formació tenia només un militant i no tenia representació a l’Ajuntament. “L’esforç i la constància té recompensa sempre”, va assenyalar el republicà.