La nova Coordinadora Veïnal del Baix Besòs s’ha presentat aquest dimarts en societat. Foto: A.R.

El Baix Besòs no vol ser un mer espectador en la transformació del territori. Així ho han traslladat aquest dimarts a les diferents administracions els representants de les associacions veïnals de la zona en la presentació en societat de la nova Coordinadora Veïnal del Baix Besòs. L’acte celebrat a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha comptat amb la participació de diversos grups polítics dels municipis apel·lats i ha servit com una alerta per a navegants sobre els objectius i problemàtiques que, segons les entitats, requereixen un abordatge “integral” i “compartit”.

“Volem un canvi de governança i creiem que aquest s’ha de fer des de l’anàlisi de les necessitats del territori i amb la participació veïnal”, ha assegurat contundent Pepe Sánchez, vicepresident de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB) i primer president de la flamant coordinadora. Sánchez ha volgut posar en valor la trajectòria que ha culminat amb la creació de l’agrupació i ja ha avançat que la intenció és poder reunir abans de la primavera en una mateixa taula els alcaldes de les cinc poblacions del Besòs: Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montcada i Reixac i Barcelona.

En aquesta trobada s’abordaran temàtiques com la manca d’habitatge digne, la transformació de la C-31, l’arribada del metro a Can Ruti o el futur de les Tres Xemeneies. Sobre aquest últim, des de la coordinadora reclamen a la Generalitat la retirada de l’actual pla urbanístic per tal de consensuar una nova proposta que defineixi un projecte “concret i executable” per a l’antiga central tèrmica.

En l’acte d’aquest dimarts també s’ha posat sobre la taula la necessitat de posar remei a problemàtiques que porten anys enquistades com la situació del barri de la Mina. “Hem d’entendre com s’han de canviar les coses i establir mirades globals. Tenim un Consorci del Besòs que moltes vegades no ha sabut donar resposta d’una manera potent per manca de recursos i capacitat”, ha apuntat Jordi Girò, vocal de la coordinadora. Girò ha valorat positivament la possible entrada al Consorci no només del govern català, sinó també de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), però ha remarcat que el moviment veïnal també hi vol participar i que s’han de “canviar” les regles del joc per poder ser més efectius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram