Una imatge de la Plaça de la Vila de Badalona. Arxiu

Badalona està molt present a les llistes dels partits que es presenten a les properes eleccions al Parlament de Catalunya i a menys de dues setmanes dels comicis, Òmnium Cultural va agrupar-ne sis en una taula per debatre els projectes de cadascun d’ells i les formacions les quals representen. La xerrada es va dividir per blocs i en cadascun d’ells, els conferenciants disposaven de dos minuts per explicar diversos temes amb un clar rerefons cultural.

Els polítics van donar la seva visió sobre alguns aspectes com ara quin és el paper que ha de jugar la llengua catalana en una ciutat com Badalona, quins elements culturals badalonins caldrà defensar al Parlament a partir del 28 de novembre o quin és el paper de Badalona dins la cultura catalana.

BADALONINS

Tot plegat també es va debatre en clau de país i els representants de les diferents formacions van exposar la visió dels seus partits respecte la cultura catalana. Hi van ser Ferran Falcó (CiU), Caterina Mieras (PSC), Mateu Chalmeta (ERC), Aïda Llauradó (ICV-EUiA), Jordi Demestre (SI) i Teresa Casals (Reagrupament) i malgrat tenir punts de vista ben diferenciats sobre temes com la visió dels Països Catalans o la gestió de la cultura, tots ells van coincidir en les potencialitats que dóna a Catalunya i a Badalona el factor cultural. En aquest sentit, els sis polítics badalonins van apostar per convertir la llengua en un eix vertebrador i d’integració per a les ciutats i van considerar vàlid el model d’immersió lingüística que s’està duent a terme, tot i admetre que caldrà potenciar-lo d’ara endavant.

CICLE D’ÒMNIUM

El debat amb els candidats locals a les eleccions al Parlament de Catalunya, s’emmarca en el cicle de converses de tardor organitzat per Òmnium Cultural al Barcelonès Nord, que porta per nom “En construcció. Fent país”. Davant del moment vital que viu el país, l’entitat va presentar aquest cicle de tres xerrades: un context, un debat i un anàlisi, amb la vista posada a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 28 de novembre. Òmnium Cultural va convocar i encapçalar la històrica manifestació del passat 10 de juliol, que va tenir com a lema “Som una nació. Nosaltres decidim”. A Badalona, aquesta manifestació va comptar amb el suport, també històric, d’una cinquantena de partits polítics, sindicats i entitats. Després d’aquell èxit, Òmnium presenta aquest cicle amb la voluntat d’estirar aquell fil. “Des d’Òmnium Cultural tenim ganes de mantenir viu l’esperit unitari i de reivindicació amb que ens vam aplegar entitats de moltes diverses sensibilitats sota la mateixa afirmació” considera el president d’Òmnium Cultural al Barcelonès Nord, Oriol Lladó. El cicle va començar el 10 de novembre (a l’entorn del context) i acabarà l’1 de desembre amb l’anàlisi: “Després de les eleccions, i ara què?. Dimecres 1 de desembre. Vicent Sanchis, analista polític i vicepresident d’Òmnium Cultural; i el periodista Ferran Espada, director del diari El Punt-Barcelona, reflexionaran sobre la situació del país després de les eleccions.