La zona sud de la ciutat torna a estar d’actualitat aquesta setmana. Foto: Google Maps

“El barri va cada dia a menys, estem retrocedint. Mai l’havia vist tan malament com ara, ni a la postguerra”. Així descrivia un referent veïnal i coneixedor de la zona sud de la ciutat la situació de Sant Roc en un reportatge que Línia Badalona va publicar el passat 31 d’octubre de 2013. Després d’un any i mig, aquesta publicació s’ha tornat a posar en contacte amb ell –que, com aleshores, demana mantenir l’anonimat– i el missatge no ha canviat. “Tot segueix igual o pitjor”, assegura.

Aquests dies la zona sud torna a estar d’actualitat perquè l’Ajuntament i la Caixa, conjuntament amb el Consorci Badalona Sud i la Fundació Surt, hi estan impulsant una setmana d’activitats de foment de la cohesió social emmarcades en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social la Caixa. A més, recentment també s’ha renovat el projecte Incorpora Badalona Sud, que té com a objectiu fomentar la contractació de persones en risc d’exclusió.

“Tot això està molt bé per calmar una mica l’opinió pública, però no servirà de res perquè no va a l’arrel del problema”, assegura el mateix veí. “Passarem un bon divendres –ironitza en relació amb l’acte central de la setmana intercultural– però l’endemà tot seguirà igual: l’incivisme, l’ocupació d’habitatges, l’atur, el ‘tot s’hi val’…”.

L’opinió d’aquest veí no sembla ser una excepció. Des de l’Associació de Veïns de Sant Roc, Diego Justicia comparteix que “aquesta setmana servirà de poc”. “He vist tantes jornades i tants estudis que no han solucionat res que ja no m’ho crec”, argumenta Justicia. “Mentre no anem a l’arrel del problema, que no és altra que l’educació, i no ensenyem a tothom que té drets però també té deures, no solucionarem res”, assegura. I, mentrestant, “la gent està marxant del barri”, lamenta.

“ESTEM ABANDONATS”
Un dels veïns que ha decidit marxar, en aquest cas d’El Remei, és Albert Corbalán, fins fa poc vicepresident de l’Associació de Veïns del barri. “Hem aguantat tant com hem pogut, però tot té un límit. Paguem els mateixos impostos que tots però estem abandonats”, es queixa Corbalán. “Ens sentim sols”, afegeix mentre explica que posa la casa a la venda a la recerca d’un futur millor.

Un futur que tampoc veuen amb gaires esperances a Artigues. José González, president de l’Associació de Veïns del barri, titlla de “propaganda” i “electoralisme” els projectes que impulsa ara l’Ajuntament i lamenta que “en una setmana volen fer el que no han fet en quatre anys per a la integració social dels barris”.

Com Justicia, González creu que l’arrel del problema és l’educació i reclama més ajudes de l’administració a les associacions. “Nosaltres estem impulsant classes de català i de castellà per a estrangers i l’Ajuntament no ens ajuda pràcticament en res”, detalla el president de l’Associació de Veïns d’Artigues. “Coses com aquesta sí que afavoreixen la integració”, assegura.

A tres mesos vista de les eleccions, tots ells coincideixen que no es tracta d’un problema de color polític. “Encara que canviï el govern i entri gent nova a l’Ajuntament, al cap d’un any em tornaràs a trucar i et diré el mateix”, lamenta el veí que demana mantenir l’anonimat. “No es va mai al moll de l’os i la majoria de veïns que volíem canviar les coses fa temps que hem llançat la tovallola. Tot això acabarà explotant i aleshores ens en penedirem”, avisa.

El futur és incert, però el present és conegut. I els veïns fa temps que alerten d’una situació que navega a la deriva.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram