Vista aèria del límit entre els municipis de Badalona i Sant Adrià. Foto: Jordi Pujolar /ACN

Els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs han unit forces per impulsar l’economia circular en la indústria dels dos municipis. Sota el nom Eix Besòs Circular, el nou projecte pretén estudiar la situació actual del teixit industrial local per detectar oportunitats que permetin optimitzar recursos materials i energètics i reduir així el seu impacte ambiental.

La iniciativa -que compta amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de l’Institut Cerdà- està actualment en una primera fase d’anàlisi, on s’està recopilant informació de les indústries locals per crear una base de dades en funció de diferents variables, com el consum d’aigua, la producció d’energia, la calor residual, l’espai d’emmagatzematge o els residus de matèries primeres produïts.

Els resultats d’aquest estudi preliminar es presentaran durant el primer semestre de l’any 2022 i permetran identificar oportunitats de “simbiosi industrial” entre empreses. Amb aquesta informació es podrien impulsar processos d’economia circular com l’aprofitament dels residus d’una indústria com a matèria primera secundària d’una altra, la utilització de la calor residual derivada de la producció o bé la incorporació d’instal·lacions solars i tèrmiques per potenciar les energies renovables.