La licitació de la primera actuació prevista s’obrirà abans del 30 d’abril. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Badalona ja té sobre la taula el projecte preliminar de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) del municipi. Abans del pròxim 30 d’abril, el consistori traurà a licitació el contracte per a la instal·lació d’un total de 28 càmeres, vuit de les quals estaran situades al barri del Centre. La previsió és que la nova ZBE pugui estar operativa a principis del 2023, tal com marca la normativa europea.

El desplegament d’aquesta iniciativa compta amb finançament dels fons europeus Next Generation, que requereixen iniciar els tràmits del projecte abans del maig per no perdre la partida atorgada. La posada en marxa de la zona com a tal, però, podria retardar-se uns mesos si s’aprova una moratòria estatal, un marge que permetria al govern local intensificar la campanya prèvia de divulgació i pedagogia amb la ciutadania.

Precisament, per evitar que es pugui produir una anul·lació de l’ordenança, com en el cas de la ZBE de Barcelona, el consistori considera que s’han d’establir grans consensos per afavorir aquest canvi en la mobilitat que proposa la iniciativa i emplaça la Generalitat i el govern espanyol a facilitar ajudes als autònoms i petites empreses que es puguin veure afectats per la restricció de circulació.

Aquestes subvencions seran un dels temes que es debatran en el pròxim Consell de la Mobilitat, on també es tractarà la possible inclusió de l’entorn de Can Ruti a la ZBE, un espai que per ara en quedaria fora. Des de la Taula de la Mobilitat apunten que cal delimitar molt bé l’àmbit d’aplicació d’aquesta zona i veuen la licitació del 30 d’abril “massa precipitada”. “Primer necessitem saber quants recursos s’hi destinaran. Sense partides ni personal no es pot desplegar el projecte”, recorda Diego Guerrero, coordinador de la Taula.

Per la seva banda, el grup municipal del PP ha demanat que s’apliqui una moratòria en el desplegament de la ZBE, tenint en compte l’actual crisi econòmica i social.