Aquesta imatge en una consulta sobiranista no es veurà a Badalona. Arxiu

La ciutat finalment no celebrarà cap consulta independentista a l’estil de les que s’estan fent arreu del territori i que va començar el municipi d’Arenys de Munt el setembre de 2009. Essencialment per dues raons. Una, la manca de suport per part de les entitats del municipi a l’hora de fer pedagogia i d’implicar-se en l’organització d’aquest referèndum no vinculant sobre la independència de Catalunya. L’altra, la pròpia idiosincràsia de Badalona, que dificultava l’èxit de participació mínim en la consulta.

Així ho ha explicat al Línia Badalona Jaume Sellarès, un dels impulsors de la iniciativa. Recorda que ara fa un any va intentar tirar endavant el projecte i reunir al seu voltant el màxim nombre d’entitats per eixamplar les bases i sumar esforços. Amb el pas del temps va néixer el document “Badalona reflexiona” sobre la necessitat de fer pedagogia abans de convocar la consulta. Una pedagogia que Sellarès lamenta que finalment no hagi arribat a bon port. “No sé perquè aquestes entitats no van fer la pedagogia”, assegura Sellarès. Un any després d’engegar el procés, la plataforma “Badalona decideix” ha decidit aturar-lo.

Sellarès també ha explicat que hi havia el risc que una eventual consulta a Badalona fes baixar la ràtio de població que ha votat fins ara a les consultes que s’han celebrat. En tot cas, no hi havia cap data prefixada per celebrar la consulta que finalment no es produirà. “És millor deixar passar aquest moment”, deia Sellarès en al·lusió a l’onada de consultes independentistes que culminarà el 10 d’Abril a Barcelona. Això sí, amb una esperança: “que la pròxima vegada Badalona ja voti un referèndum vinculant”.