A poc més de mig any per les eleccions municipals, diferents patronals empresarials reclamen més diligència en els tràmits a l’Ajuntament de Badalona. Ho fan amb la mirada posada a l’economia local. Asseguren que l’espera en segons quins permisos ratlla a la desesperació de molts que o acaben desistint o s’acaben arruïnant. En el cas de les obres, per exemple, el Gremi de Constructors de Badalona ha explicat que per obtenir un permís d’obres majors, aquell que requereix modificar l’estructura d’un edifici, els tràmits es poden allargar més d’un any seguint tots els passos que requereix el consistori mentre que en ciutats com Barcelona, Cornellà o l’Hospitalet la demora no arriba a superar als 5 mesos. En el cas del permís d’obres menors per realitzar, per exemple, una reforma integral a un habitatge, Urbanisme triga dos mesos en donar el vist-i-plau, mentre que en aquestes altres ciutats de la corona metropolitana els tràmits no s’allarguen més d’una setmana.

LA QUEIXA

El president del Gremi de Constructors, Enric Garí, assegura que fa més de 8 anys que demana al govern municipal un pas ferm en agilitzar els tràmits. Garí explica que moltes promotores immobiliàries “han fugit per potes” cansades d’esperar mentre els seus treballadors estaven de braços plegats. El testimoni més flagrant l’ha donat el Gremi d’Hostaleria i Turisme del Barcelonès Nord i el Maresme Sud. Els seus representants expliquen que muntar un negoci de restauració a Badalona és una autèntica “odissea” que es pot arribar a allargar dos anys, mentre que en ciutats veïnes com Sant Adrià o Santa Coloma o, fins i tot, Barcelona no se sol trigar més de tres mesos. Relaten que en tràmits com un canvi de nom, en el cas del traspàs d’un local, triga el triple i s’ha de pagar una taxa de 300 euros, mentre que, per exemple, a la ciutat comptal és totalment gratuït.

HOSTALERS PREOCUPATS

La gerent del Gremi d’Hostaleria, Núria Garriga, s’ha mostrat desolada per la normativa de la Singularitat. Segons Garriga, aquesta llei municipal “insòlita” obliga qualsevol persona que vulgui obrir un bar o un restaurant en un carrer de menys de 8 metres d’ample (la majoria dels carres del centre tenen aquesta dimensió) a passar uns controls exhaustius d’urbanisme que ratllen “l’absurd”. “He tingut agremiats que han volgut muntar un restaurant al centre de Badalona, han pagat un dineral perquè un enginyer elabori un informe d’usos i, després de mes d’un any d’espera, la seva proposta ha estat desestimada. Mentrestant, l’empresari ha estat pagant un altre dineral de lloguer pel qual no ha obtingut cap retorn”, explica la gerent del Gremi. La també membre de la Federació intercomarcal de Gremis d’Hostaleria assegura que no hi ha cap altre ciutat catalana on es trigui “tant”.

També els empresaris es queixen de tràmits tan elementals com la llicència d’activitats per obrir una nova empresa a Badalona. El president de la Federació d’Empresaris de Badalona, Joaquim Padrós, coneix casos d’un temps d’espera de sis anys. Padrós lamenta que moltes d’aquestes empreses, per estalviar-se el mal de cap, acaben treballant sense llicència o s’acaben traslladant a altres ciutats de la rodalia de Barcelona. Padrós assegura que rep queixes sobre la lentitud en l’obtenció de tràmits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram