L’horari de prohibició serà de 22h a 7h > La restricció només afectarà als petits comerços

Miguel Jurado va presentar la regulació com a alcalde accidental


La nova regulació, que entrarà en vigor a principis de setembre si no hi ha cap contratemps, estableix que aquelles botigues de Badalona de menys de 150 metres quadrats no podran vendre begudes alcohòliques entre les deu de la nit i les set del matí. El govern municipal assegura que aquesta serà una bona eina per començar a controlar el consum d’alcohol a la via pública. I diuen “començar a controlar” perquè reconeixen que no estan proposant la solució definitiva a aquest problema, sinó una primera mesura que, si no funciona, donarà pas a d’altres que seguiran la mateixa línia. A més, per al responsable de seguretat del consistori, Miguel Jurado, el consum d’alcohol abans dels 18 anys és una de les principals preocupacions, tot i que la normativa catalana ja prohibeix la venda d’alcohol als menors. I és que la policia local ha pogut comprovar que alguns adults compren begudes alcohòliques i després les comparteixen amb menors d’edat. Jurado assegura que la restricció no afecta a les botigues que superen els 150 metres quadrats “ja que les grans superfícies controlen molt més la venda d’alcohol; són els petits comerços aquells que ens estan creant seriosos problemes”. El regidor de seguretat ha explicat que la policia local controlarà la situació de prop i sancionarà durament als botiguers que no compleixin la llei: “el primer cop que enxampem algú venent alcohol després de les deu de la nit i li posem una sanció de tres mil euros, t’asseguro que no li sortirà a compte vendre whisky a la una de la matinada”. La policia multarà els establiments que incompleixin la llei i podrà, fins i tot, precintar els locals d’aquells propietaris que siguin reincidents.
Des de l’oposició, el PSC de Badalona considera que la resolució del govern no és la manera més
eficaç de combatre el consum d’alcohol a la via pública. A més, els socialistes critiquen que aquesta restricció s’hagi anunciat durant el mes d’agost sense haver-la discutit abans amb les associacions de comerciants ni amb la resta de partits polítics de l’ajuntament. Jurado s’ha defensat dient que ja ha comunicat als comerciants la mesura i que no ha pogut parlar amb la resta de grups municipals perquè “han estat de vacances”.

TRES PUNTS NEGRES
La Guàrdia Urbana de Badalona està elaborant un mapa amb totes les incidències registrades durant els darrers dos anys per tal de detectar quins són els punts de la ciutat on més prolifera la venda i el consum d’alcohol al carrer. Segons han explicat els responsables municipals, existeixen tres zones de la ciutat on és habitual la pràctica d’aquestes infraccions. Es tracta, principalment, dels carrers propers a la Rambla i els voltants de la zona d’oci de Can Ribó. Altres llocs problemàtics són la zona de la Plaça Trafalgar i la Carretera Antiga de València, a Llefià, i els carrers Balmes i Xile d’Artigues i alguns punts de Sant Roc.
En el que portem d’any, la Guàrdia Urbana de Badalona ha registrat unes 300 incidències per consum d’alcohol a la via pública. També s’han aixecat unes cinquanta actes per l’incompliment de la normativa, tant per vendre begudes alcohòliques fora dels horaris permesos com per fer-ho a menors d’edat.