Life Baetulo

Un dels sensors ambientals instal·lats a la ciutat. Foto: Ajuntament de Badalona / ACN

Badalona ha posat en marxa el sistema ‘Life Baetulo’, un aplicatiu d’alerta integral i multirisc que anticipa i monitora els episodis de perill climàtic. El sistema engloba els avisos i protocols per pluges torrencials, descàrregues del sistema de sanejament, ventades, temporals marítims, onades de calor i de fred, nevades, gelades, incendis forestals i episodis de contaminació atmosfèrica. El sistema permet emprendre accions preventives o reactives, ja que prediu de forma anticipada els episodis meteorològics rellevants que poden causar impacte al municipi. Al mateix temps, informa a temps real de la seva evolució, fa una estimació dels impactes i identifica els elements més vulnerables.

El sistema automatitza els protocols d’emergència, de manera que s’emetran els avisos de prealerta, alerta i emergència que corresponguin. A la vegada, s’activaran els protocols necessaris abans, durant i després de l’episodi perquè l’Ajuntament i els serveis de seguretat i emergències puguin actuar.

La informació que es facilita en temps real prové d’una xarxa de sensors ambientals instal·lats  al sistema de clavegueram, al carrer, a les zones d’abocaments, a les estacions meteorològiques, a diferents pluviòmetres, a estacions de qualitat de l’aire i a una boia enmig del mar. Al mateix temps, s’ha instal·lat una càmera que mesura l’alçada de l’onatge i els abocaments.

Millor protecció amb l’aplicació mòbil

A més de la plataforma del sistema d’alerta, també s’ha dissenyat la nova aplicació ‘Alerta Climàtica Baetulo’. L’aplicació permetrà que la ciutadania estigui informada dels possibles perills climàtics en temps real, i protegir-se. L’objectiu, ressalta l’Ajuntament, és fomentar la percepció del risc climàtic local i les accions d’autoprotecció per minimitzar els efectes sobre la salut de les persones i els danys materials sobre les seves propietats.

L’alcalde, Rubén Guijarro, ha destacat que el projecte és pioner. A banda, assegura el batlle, l’aplicació facilitarà a les administracions i a la ciutadania disposar d’una eina “senzilla i eficaç d’alerta davant d’episodis i de fenòmens naturals excepcionals”.