El Ple només va poder comptar amb la presència a la sala de l’alcalde i d’un membre de cada grup. Foto: Aj. de Badalona

El “fracàs col·lectiu” -en paraules de la líder de Guanyem, Dolors Sabater- que va suposar la investidura de Xavier García Albiol com a nou alcalde de Badalona ha conformat un nou escenari polític ben peculiar. El Ple extraordinari celebrat el passat divendres en va ser un bon exemple. Un Partit Popular sense majoria absoluta va acabar retirant totes les propostes polèmiques per tal de poder aprovar el cartipàs i així començar a governar.

En aquest pas enrere hi van jugar un paper clau els grups de l’oposició, que van pressionar el nou executiu perquè no seguís endavant amb l’augment de les dietes dels regidors de govern que no tenen dedicació exclusiva ni tampoc amb la creació de la figura remunerada del portaveu adjunt. També van teixir-se noves aliances -ERC i comuns van presentar conjuntament durant la sessió l’esmena per retirar la incorporació d’aquest nou càrrec-, però, sobretot, va quedar clar que Albiol haurà de cedir, en major o menor mesura, davant les forces d’esquerres per tirar endavant aquest mandat.

La primera formació a entrar en aquest joc va ser Guanyem. El partit de Sabater va donar llum verda a les delegacions del Ple a l’alcalde després que el PP acceptés limitar el poder del batlle i recuperar per als grups municipals amb representació al plenari diverses atribucions que es van acordar delegar al govern del PSC i els comuns el 2019.

Aquest moviment, que va ser celebrat com una victòria per l’exalcaldessa, no va acabar de convèncer els regidors d’ERC i PSC. “No han tret les seves millors armes de seducció per tal que el primer partit de l’oposició pugui avenir-se a pactar amb vostès. Poden triar el soci de viatge que vulguin”, deia adreçant-se al PP el president del grup del PSC, Rubén Guijarro, que, malgrat la crítica, no va tancar la porta a col·laborar amb el govern d’Albiol per responsabilitat política.

Sense anar més lluny, els socialistes ja s’han posat en contacte amb Albiol per “encoratjar-lo” a continuar “sense dilació” amb totes les licitacions d’obres i serveis que van quedar pendents amb el canvi de govern.

San Sebastián relleva Martínez com a portaveu de Guanyem

Guanyem ha estat el primer grup municipal a moure fitxa a les seves files. La formació encapçalada per Dolors Sabater ha anunciat que la regidora Nora San Sebastián rellevarà Carme Martínez com a portaveu del partit a l’Ajuntament de Badalona. Segons informa Guanyem en un comunicat, la decisió es va acordar en una assemblea ara fa prop d’un any, just després de la investidura de l’alcalde Àlex Pastor. San Sebastián té 42 anys i és enginyera industrial de formació. Durant gairebé dotze anys ha estat treballant a l’Agència de Residus de Catalunya i actualment resideix al barri de Coll i Pujol de Badalona. La nova portaveu pren el relleu de Martínez, que ha exercit el càrrec des de l’anterior formació del govern el juny del 2019.

On també hi podria haver canvis és al PSC. Fonts del partit apunten que el president del grup, Rubén Guijarro, podria fer un pas al costat en favor de l’actual portaveu, Teresa Gonzalez. Les mateixes veus assenyalen que Christian Carneado podria rellevar la regidora com a portaveu.