La sala de control de la Guàrdia Urbana de Badalona. Foto: ACN

Un estudi col·loca Badalona entre les ciutats més poblades que menys recursos destinen en seguretat de l’estat espanyol. Segons recull l’últim informe de l’Observatori de Serveis Urbans (OSUR, per les seves sigles en castellà), el municipi només va gastar una mitja de 68,87 euros per habitant aquest 2019. Aquesta xifra contrasta, per exemple, amb els 90 euros que gasta per veí l’Hospitalet de Llobregat. Tanmateix, la mateixa investigació apunta que, juntament amb Granada, Badalona és de les poques ciutats analitzades on la inversió pública ha augmentat respecte a les dades recollides el 2018.

A través d’un comunicat, OSUR ha fet públics els resultats del seu últim estudi, amb el qual s’han analitzat l’evolució dels pressupostos i la inversió municipal en vint de les principals ciutats de l’estat espanyol entre el 2010 i el 2019. L’informe conclou que malgrat incrementar en un 10,29% la partida destinada aquest 2019 a l’àmbit de seguretat i ordre públic respecte del 2018, Badalona continua sent una de les ciutats amb més població que menys inverteix en aquest aspecte. “La ciutat ha estat els últims anys entre els municipis que menys inverteixen, malgrat viure episodis d’inseguretat periòdics”, apunta el director general d’OSUR, Lorenzo Dávila, el qual reconeix però que l’increment de la inversió en aquest àmbit que va dur a terme el govern que va prendre possessió just abans de les eleccions va suposar un punt d’inflexió en aquest aspecte.

Pel que fa als recursos invertits en benestar comunitari –àmbit que inclou els serveis de recollida de brossa i de neteja dels carrers, entre d’altres–, el govern municipal ha augmentat lleugerament la despesa el 2019 fins a arribar a la xifra de 132,59 euros per habitant, un 1,3% més que l’any anterior. Aquest esforç econòmic, però, no s’ha traduït en una millor percepció del servei per part dels veïns, segons alerta la investigació. Respecte a la resta de partides, el consistori ha destinat en educació 81,59 euros per veí, una xifra molt superior als 5,84 invertits en medi ambient o als 1,24 euros en promoció del turisme.