L’autopista C-31 al seu pas per Badalona. Foto: Jordi Pujolar

Badalona és una de les tres ciutats de Catalunya amb més contrastos socioeconòmics entre els seus barris. Així ho ha confirmat un estudi elaborat per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que ha analitzat l’índex socioeconòmic territorial (IST) dels municipis de més de 50.000 habitants.

La investigació estableix el seu criteri a través de la suma de sis indicadors que engloben ocupació, treballadors de baixa qualificació, estudis i renda mitjana, entre d’altres. En el cas de Badalona, les dades que reflecteixen un nivell socioeconòmic més baix es troben a l’agrupació censal número 9 (51,8), que correspon a la zona oest de Sant Roc, al sector pròxim a la plaça de Camarón de la Isla. A l’altra banda del barem es troba el barri Centre, on l’indicador s’eleva fins a superar els 120 punts.

Amb xifres semblants a Badalona se situa la ciutat Girona, on la zona de la Font de la Pólvora-Vila-roja presenta un índex del 57,4, mentre que el barri de Montjuïc ascendeix fins als 126,1. La diferència és encara més pronunciada, però, a Barcelona, que té el seu mínim en els 64,9 que registra el barri de la Riereta, i el seu màxim en 138,6 punts, a la zona de les Tres Torres.

L’estudi també revela que Badalona i Santa Coloma -amb sis agrupacions censals cadascuna- són dels municipis de Catalunya amb més zones amb un nivell socioeconòmic molt baix.