Nau Progrés Badalona

Els ocupants de la nau del carrer Progrés s’escalfen al foc, abans de ser desallotjats. Foto: Jordi Pujolar / ACN

Les entitats del tercer sector i l’Ajuntament de Badalona van atendre 1.054 persones sense llar el 2021. Les dades les ha fet públiques la Taula Sense Llar. D’aquestes, n’hi ha 85 que, a més, són sense sostre i dormen al carrer. El portaveu de la Taula, Josep M. Lluch, afirma que l’actual context econòmic porta a la “pauperització” i provoca que “persones que no estaven en el llindar de l’exclusió ara s’hi puguin trobar”. Entitats i consistori fan l’acompanyament de tots els perfils per trobar-los una sortida. En aquest sentit, l’Ajuntament ha anunciat que dotze de les persones desallotjades a la nau del carrer Progrés treballaran a les brigades municipals de manteniment, neteja i verd urbà.

Vivint en naus

El regidor de Protecció a les Persones, David Torrents, lamenta que el cas de les naus ocupades a Badalona “s’ha polititzat molt”. Torrents defensa que des del consistori no s’ha deixat de treballar per acompanyar a aquells que volen “sortir de l’assentament”, així com a la resta de persones que dormen al carrer a la ciutat.

En el cas de les naus, després del desallotjament del carrer Progrés encara se’n comptabilitzen a Badalona “entre tres i quatre”. N’hi ha almenys una al carrer Antoni Bori, una altra a Pep Ventura i una tercera a la zona industrial. Totes elles amb una alta rotació dels seus ocupants.

La principal dificultat, detalla Torrents, és amb aquelles persones que no tenen regularitzada la seva situació al país, així com amb nous perfils “més joves” i amb problemes de salut mental associats. En aquest sentit, Torrents diu que entre les persones sense llar cada cop n’hi ha més que són menors de 30 anys.

Taula sense llar

D’altra banda, i lluny del focus mediàtic, la Taula Sense Llar reivindica la feina que es fa en diferents àmbits amb aquestes més de mil persones en situació de vulnerabilitat i exclusió a la ciutat. A més de treballar per treure aquelles que dormen al ras, també hi ha altres serveis per a les persones que viuen en situacions d’infrahabitatge.

Durant el 2021, la Taula Sense Llar també ha atès 542 persones que requerien assistència bàsica des d’un total de cinc serveis: un centre de dia, un centre de pernoctació, el menjador social, l’espai destinat a l’operació hivern o el servei d’atenció integral de Caritas.

També s’ha ofert allotjament a 145 persones en diferents modalitats i s’ha atès 282 persones des dels anomenats serveis complementaris. Aquests inclouen un servei odontològic bàsic, un centre ocupacional, un centre de treball per a persones que, a més, tenen alguna discapacitat, i assessorament jurídic.