El Ple de novembre a l’Ajuntament de Badalona va acordar in extremis la creació d’un consell per a l’elaboració d’un pla de reactivació econòmica i social, una de les mesures principals que des de fa mesos reclamen les entitats locals al consistori. Controvèrsies a banda, els grups municipals també van donar llum verda per unanimitat a unes modificacions del Pla General Metropolità (PGM) que permetran fer la vida més fàcil a les persones amb mobilitat reduïda.

La sessió telemàtica celebrada aquest dimarts a la tarda va arrencar amb l’aprovació de fins a tres declaracions institucionals en diferents àmbits. Els grups municipals van consensuar una moció en favor d’un sistema de salut i d’una assistència sanitària “forta”, mantenint el servei en tots els Centres d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat, i van impulsar un manifest en commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Les formacions també van pactar una declaració institucional per impulsar la candidatura de la ciutat per acollir el nou Centre de Blockchain de Catalunya, una iniciativa de la Cambra de Comerç de Barcelona amb l’objectiu de millorar la seguretat en el tractament de dades i les transaccions en línia.

L’entesa entre els diferents partits també es fa fer palesa en l’aprovació inicial de la modificació puntual de les normes urbanístiques del PGM per a la supressió de barreres arquitectòniques en edificis del terme municipal, uns canvis que permetran ocupar espais no edificables -com patis interiors o parcel·les- per poder fer-hi obres i instal·lar ascensors per a facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda.

La sintonia entre grups, però, es va trencar amb la proposta del govern del PP per a la creació del Consell General per al Pacte de Reactivació Econòmica i Social, una estructura que ha de servir per a l’elaboració d’un pla de xoc per fer front a la crisi provocada per la pandèmia i ajudar els sectors més afectats. “Hem estat reclamant un pacte de ciutat consensuat entre tots des del març. Necessitem missatges en positiu per a Badalona i el més important és que hi sigueu tots i que no falti ningú. La gent ho espera”, assenyalava el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB), Julio Molina, que emplaçava la resta de grups a posar-se a no bloquejar la creació del consell i a treballar plegats per pactar mesures.

“Després de 255 dies, el govern del PP ens porta la creació d’un ens i no d’un pla de recuperació. Aquesta estructura no resoldrà el problema. No bloquejarem el pla, però tampoc els podem donar la nostra confiança”, lamentava al respecte el portaveu d’ERC, Alex Montornès. En la mateixa línia es pronunciaven el PSC i els comuns, que asseguraven que la creació d’aquest consell arriba “tard i malament” i que argumentaven el sentit del seu vot es basava en la “responsabilitat”. El punt va tirar endavant finalment gràcies al suport del PSC i els comuns i malgrat l’abstenció d’ERC i la negativa de Guanyem i JxCat, que consideren que la proposta exclou a moltes entitats de la ciutat, ja que només participaran del consell la FAVB i els sindicats de CCOO i UGT.

REPARACIÓ PER A LES FAMÍLIES DEL COLL I PUJOL
En l’apartat de mocions, el govern del PP va assegurar que ha arribat a un acord amb Aigües de Barcelona per la reparació dels danys ocasionats en els habitatges de les famílies del carrer Sant Gonçal del Coll i Pujol i els grups van reclamar a la Generalitat la construcció del nou Institut La Riera i al consistori la reobertura de la plaça Trafalgar i un pla de xoc per al sensesostre.