El PP hi va votar en contra i Guanyem i JxCAT es van abstenir. Foto: Ajuntament

El Ple municipal ha aprovat per la mínima el Pla Econòmic i Financer presentat per l’equip de govern per tal d’evitar la intervenció estatal de l’Ajuntament. Aquesta mesura suposa la “periodificació” –en termes de l’executiu local– de 17 dels 52 milions d’euros previstos en el pressupost d’inversions 2015-2019. En altres paraules, això vol dir que queden congelats i que no es podran començar a gastar fins a l’1 de gener de 2021, fet que ha estat titllat de “retallades” per una part de l’oposició. Durant la sessió de dimarts, l’alcalde Álex Pastor va haver de fer ús del seu vot de qualitat perquè el pla tirés endavant, ja que el PP hi va votar en contra i Guanyem i JxCAT es van abstenir. ERC, per la seva banda, es va sumar als partits del govern (PSC i En Comú Podem) i va votar-hi a favor.

En nom del govern local, la primera tinenta d’alcaldia, Teresa González, va assenyalar com a única culpable de la situació del consistori la Llei d’Estabilitat Pressupostària, més coneguda com a Llei Montoro. Segons González, aquesta llei “ofega els ajuntaments”, ja que estableix un sostre de despesa anual que, a Badalona, el 2018 es va superar i ara el consistori es veu obligat a congelar inversions malgrat tenir, segons afirmen, 130 milions d’euros de tresoreria.

A PUNT DE LA INTERVENCIÓ
Sigui com sigui, l’Ajuntament ha estat molt a prop de la intervenció de l’Estat i ha aprovat pels pèls l’única via que tenia per evitar-la, ja que no ha rebut, ni de bon tros, el suport total del Ple.

En aquest sentit, l’exemple més clar és el del PP, el grup majoritari i l’únic que va votar en contra del pla d’ajustament. El portaveu dels populars, Xavier García Albiol, va restar responsabilitat a la legislació i va acusar el govern de Pastor d’haver fet una mala gestió dels recursos econòmics municipals.

Des de Guanyem, la regidora Carme Martínez va repartir culpes: “A una llei maquiavèl·lica li hem d’afegir la incapacitat de gestionar que té aquest govern”. Tot i les crítiques, el grup liderat per Dolors Sabater va optar per l’abstenció, ja que el vot contrari dels seus quatre regidors, sumats als onze populars, hauria abocat el consistori a la intervenció. El mateix hauria passat si l’únic regidor de JxCAT, David Torrents, hi hagués votat en contra, però finalment es va abstenir perquè, després de preguntar-li diverses vegades, va interpretar que la tinenta d’alcaldia socialista estava disposada “a desobeir” la Llei Montoro.

En una línia molt diferent de la resta de l’oposició, el regidor republicà Àlex Montornès va “posar en valor l’actitud del govern” durant les setmanes que han estat treballant el Pla Econòmic i Financer, i va afegir: “M’atreviria a dir que és de les primeres vegades que comencem a fer política”. Tanmateix, va mostrar el rebuig d’ERC a la Llei Montoro i va instar els regidors socialistes a fer pressió al PSOE per derogar-la. Amb tot, els tres representants republicans al Ple van votar a favor del pla d’ajustament. Això sí, va caldre el vot de qualitat de Pastor per poder-hi donar llum verda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram