Zona de Baixes Emissions

Un senyal de la Zona de Baixes Emissions. Foto: Aina Martí / ACN

El ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat inicialment l’ordenança municipal que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al municipi. La norma entrarà en vigor l’1 de gener de 2023 i impedirà que els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT puguin circular per tot el terme municipal de dilluns a divendres entre les 7 del matí i les vuit del vespre. Inicialment, als vehicles infractors se’ls enviarà una carta informativa a casa, però no serà fins a l’1 de gener de 2024 que es començaran a multar amb 200 euros els vehicles (amb recàrrec del 30% per a reincidents) de fins a 8 places i les motos. Set mesos més tard, l’1 de juliol, també se sancionaran furgonetes, camions i autobusos.

Les restriccions estipulades per l’ordenança no afecten els vehicles amb autoritzacions especials, com els de transport de persones amb mobilitat reduïda i els de transport de persones amb malalties. Tampoc als vehicles d’autònoms que acreditin que els manquen cinc anys de cotització per jubilar-se.

També podran circular demanant autoritzacions puntuals (amb un màxim de 24 per any), vehicles que transportin persones malaltes, vehicles de tallers mecànics, entre d’altres. Les autoritzacions, previ registre, s’hauran de demanar amb una antelació de 24 hores.

El control de vehicles es farà automàticament mitjançant un sistema de lectura de matrícula amb càmeres fixes distribuïdes per les zones limítrofes i l’entrada a la B-20.

Durant el període de “transició” fins que es comenci a multar als infractors, el consistori desplegarà una campanya informativa, conjuntament amb l’AMB, i farà sessions divulgatives per fer pedagogia de la norma.

Penalització de la UE

Hores abans de l’aprovació de l’ordenança, el grup municipal del PP ha anunciat que la Unió Europea (UE) ha penalitzat Badalona amb una reducció de 380.000 euros, d’un total d’1,9 milions d’euros, destinat a la implantació de la ZBE per la demora en la licitació del projecte que s’havia de fer abans del 15 de juny de 2022.

Davant aquesta situació, el candidat popular a les eleccions municipals de 2023, Xavier Garcia Albiol ha lamentat que la ciutat “està en mans d’uns autèntics incompetents que no tan sols han estat incapaços d’aconseguir noves inversions sinó que ni tan sols són capaços de gestionar els que ja vam deixar treballats i aprovats”.

En relació amb aquesta informació, el govern municipal ha volgut puntualitzar que la penalització no és definitiva i que molts altres ajuntaments s’han vist en la mateixa situació per no poder complir els terminis previstos.