Can Ruti afegeix un nou centre al seu campus. Redacció

El Govern de la Generalitat ha acordat la posada en marxa del nou Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras en un edifici que se situarà a l’entorn de Can Ruti. El centre pretén impulsar la recerca biomèdica i el desenvolupament de la medicina preventiva i personalitzada de les hemopaties malignes i, en especial, de la leucèmia.

El centre neix d’una iniciativa conjunta entre la Generalitat i la Fundació Internacional Josep Carreras, entitat fundada el 14 d’abril de 1988 pel tenor Josep Carreras, per tal lluitar contra la leucèmia.

L’objectiu del Govern i de la Fundació Josep Carreras és que aquest institut sigui un centre de referència mundial en la recerca biomèdica, en l’àmbit de les hemopaties malignes i, en especial, de la leucèmia.

Amb aquest nou institut es pretén avançar un pas més cap a una recerca biomèdica de qualitat, en el marc dels objectius de salut del Govern, entre els quals destaca la lluita contra el càncer i les hemopaties malignes, que estan entre els grans grups de malalties causants de morbiditat i mortalitat.

El nou institut s’ubicarà en un edifici de nova construcció al campus de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Aquesta situació, al costat de l’Institut d’Investigació Sanitària Germans Trias i Pujol i d’altres centres de recerca, facilitarà la investigació i potenciarà el traspàs del nou coneixement obtingut cap a millores en la pràctica clínica, bé sigui en la prevenció, el diagnòstic o el tractament de les hemopaties malignes.

LA LEUCÈMIA

Les leucèmies, juntament amb altres hemopaties malignes, són un dels reptes més importants en l’estudi i tractament dels càncers de l’espècie humana. De fet, han representat i continuen representat un model de càncer curable. No és estrany, doncs, que els dos càncers que en el moment actual som capaços de guarir en una gran proporció de malalts siguin la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) en nens i el Limfoma de Hodgkin.

Des de la seva creació fa 22 anys, les diferents Fundacions Carreras d’arreu del món han invertit més de 100 milions d’euros en aquest àmbit i han finançat més de 400 projectes d’investigació. A pesar de tots aquests avanços, i malgrat que els índexs de curació de la leucèmia han millorat molt, encara cal lamentar la mort d’un de cada quatre nens amb leucèmia, així com la meitat dels pacients adults.

Per aquest motiu, la Fundació Josep Carreras ha decidit fer un pas més i el farà a Badalona. El compromís amb el pacient és la base de totes les accions de la Fundació i, per tant, és fonamental augmentar els esforços ja existents en investigació científica focalitzada en la leucèmia i altres hemopaties malignes en un centre de primer nivell mundial.