Ciutat tecnològica

Foto: Arxiu

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) es vol dotar d’un model de desplegament de la tecnologia 5G que s’adapti als condicionaments generals, tecnològics, legals i empresarials del territori i que permeti un procés d’incorporació de les petites i mitjanes empreses (Pimes). De fet, l’objectiu de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic i, per tant, de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, és promoure un procés de reindustrialització sobre la base d’un avantatge territorial competitiu, com és la presència d’uns PAE -Polígons d’Activitat Econòmica- preparats per desenvolupar i acollir una indústria 4.0.

I és que la cobertura 5G als espais industrials farà possible la transformació cap a una indústria de nova generació. Aquesta tecnologia, que com el seu nom indica és la cinquena generació de les tecnologies i estàndards de comunicació sense fils, ajuda a potenciar el control remot de tots els equipaments mòbils i estàtics d’una fàbrica. Dona peu també a la robòtica aplicada a la fabricació i a l’ús de vehicles autònoms per al transport intern als magatzems, el que contribueix a optimitzar els processos de logística, dels quals depèn en gran manera l’èxit de les empreses.

En aquest sentit, el 5G a la indústria permet fer un seguiment o tacking dels productes en temps real, per la seva rapidesa, i potenciar les anomenades m2m, o machine-to-machine, comunicacions entre les màquines. Per altra banda, el 5G permet fer servir la realitat augmentada o mixed reality per donar suport a processos de disseny industrial, fabricació, manteniment, reparacions, o bé per agilitzar la resolució d’incidències, entre molts altres.

La tecnologia 5G farà possible la transformació cap a una indústria de nova generació

A més, gràcies a la baixa latència de la tecnologia del 5G es poden començar a imaginar i dissenyar models de descentralització cap al núvol o cloud dels diferents processos de fabricació i muntatge. Amb tot, els reptes del PAE amb la 5G es resumeixen en la millora de la seguretat, la mobilitat, la il·luminació i la correcta gestió dels residus, a més d’avançar cap a un horitzó d’aprofitament de l’energia, per no parlar dels reptes que planteja la ciberseguretat.

Per tot plegat, s’han buscat les possibilitats per tal que l’Agència de Desenvolupament Econòmic disposi d’un model de desplegament del 5G per respondre a la necessitat i al coneixement específic per promoure la seva ràpida implantació.

Tot això contempla una sèrie d’objectius com ara la recollida d’informació i anàlisi de l’ecosistema empresarial, fet que ajudarà a identificar els reptes i les potencialitats de la tecnologia 5G i a donar pas a una proposta de model tècnic de desplegament de la 5G en els diferents PAE metropolitans.

A la recerca de sinergies

Per estudiar com hauria de ser aquest model, l’AMB ha confiat en la Fundació i2CAT. Es tracta d’un centre de recerca i innovació sense ànim de lucre que promou el coneixement per resoldre desafiaments empresarials, co-crear solucions amb un impacte transformador, empoderar els ciutadans a través de la innovació social digital oberta i participativa amb capil·laritat territorial, a més de promoure projectes pioners i estratègics.

Per altra banda, també s’ha establert una aliança amb la Mobile World Capital Foundation i la participació en la iniciativa 5G Barcelona.

Per estudiar com hauria de ser el model d’introducció de la 5G, s’ha confiat en la Fundació i2CAT

Aquesta última és una proposta públicoprivada que treballa per posicionar Barcelona i Catalunya com un entorn innovador i obert per adoptar tecnologies i aplicacions de la 5G en un entorn de vida real. La seva voluntat és crear sinergies en el marc de l’ecosistema de la 5G i oferir infraestructura experimental per anar provant i creant prototips de projectes que ajudin en l’avenç d’aquesta tecnologia i la seva implantació en el nostre dia a dia.

Amb tot, el desplegament de la tecnologia 5G a l’àrea metropolitana de Barcelona s’emmarca en les línies mestres del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència elaborat pel govern de l’Estat per aplicar a Espanya els fons econòmics d’ajuda per la crisi generada per la pandèmia, els Next Generation EU de la Unió Europea.

El Pla traça el full de ruta per a la modernització de l’economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d’ocupació. És a dir, per a la reconstrucció sòlida d’una economia inclusiva i resilient. Aquest pla proposa l’acceleració i la transformació tecnològica i digital, reforçant la productivitat, les competències i la connectivitat de tota la població.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram