Oriol Amorós va visitar la ciutat dimarts passat. Agències

Oriol Amorós passeja pel mateix barri que ho va fer Albiol però ofereix un discurs diferent. Badalona rebrà una subvenció per fomentar la integració dels immigrants.

Des del primer moment el secretari d’Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, es va voler desmarcar del líder municipal del PP Xavier Garcia Albiol i va criticar aquells qui volen enfrontar “veïns contra veïns” per treure’n rèdit electoral, en clara al·lusió al lider popular. Amorós va visitar els carrers del barri de la Salut, en un acte organitzat per la secció local d’Esquerra, i es va reunir posteriorment amb una desena d’entitats de la ciutat dedicades a la cohesió social, la convivència i la immigració per conèixer de primera mà els seus problemes i inquietuds.

En aquesta reunió, Amorós va detallar a les entitats el contingut d’una nova subvenció que rebrà la ciutat per valor d’aproximadament uns 600.000 euros i que destinarà a les polítiques d’integració i convivència. Es tracta de fons europeus provinents d’un acord signat entre la conselleria d’Acció Social i Ciutadania i el ministeri de Treball, i que també rebran tres ciutats catalanes més: Terrassa, Salt i El Vendrell. La Generalitat feia temps que hi anava al darrere, i després de dos anys d’intents per fi ha aconseguit una partida de 2,5 milions d’euros que repartirà entre aquests quatre municipis catalans tenint en compte criteris de població. La finalitat concreta dels ajuts encara no se sap a l’espera que l’Ajuntament i les entitats l’acabin de definir.

Pel secretari d’Immigració de la Generalitat “valia la pena” destinar aquests diners a Badalona ja que la ciutat reuneix tres requisits claus: té un important percentatge d’immigració amb dificultats socioeconòmiques, disposa d’un teixit associatiu fort i existeix una bona col·laboració entre administracions. En aquest sentit, Amorós va lloar la tasca de les entitats badalonines que treballen sobre el terreny en l’àmbit de la immigració i també la bona feina de l’Ajuntament de Badalona. De fet, Amorós va confessar que sovint aconsella a d’altres consistoris catalans que copiïn el model de Badalona, especialment pel que fa a la gestió dels problemes derivats de la sobreocupació dels habitatges.

NOVA VISITA

Els carrers de Badalona són escenari darrerament de la visita de líders polítics vinguts de fora per conèixer de primera mà la situació als barris amb més immigració i, de passada, captar l’atenció dels mitjans de comunicació. El mes de setembre va obrir la veda el Partit Popular amb la visita de Xavier Garcia Albiol i la presidenta dels populars catalans Alicia Sánchez Camacho amb l’eurodiputada francesa Marie-Thérèse Sanchez

-Schmid pels carrers de la Salut, i el mes d’octubre va ser l’ex president de la Generalitat Jordi Pujol qui va passejar pel barri de Sant Roc. Ara ha estat el torn, doncs, d’Esquerra Republicana amb la visita també a la Salut del secretari d’Immigració de la Generalitat.

Amorós va tenir paraules dures contra l’actitud del Partit Popular. Creu que Badalona és una ciutat “amb futur, que se l’ha tractat molt malament” i reclama responsabilitat a tothom perquè es tracta d’una ciutat, diu, que ha experimentat molts canvis i recorda que tota societat presenta certa resistència inicial als canvis. Per Amorós, el procés de convivència es construeix “artesanalment” aprenent a viure plegats persones de cultures diferents a partir d’uns valors democràtics compartits i del respecte i valoració de la diversitat.

Amorós va fer la visita per la Salut acompanyat del regidor Mateu Chalmeta i el candidat a l’alcaldia de Badalona per Esquerra, Miquel Estruch. Aquest últim va assegurar que Badalona “no necessita política espectacle” sinó ben al contrari, “feina sorda, contant i seriosa”.