Ciutadans en oficina bancària

Santa Coloma i Badalona pateixen el tancament d’oficines. Foto: Av Canyadó

El tancament progressiu d’oficines bancàries està fent estralls a Santa Coloma de Gramenet. Almenys vuit barris de la ciutat no tenen actualment cap sucursal: Can Franquesa, el Raval, Santa Rosa, el Fondo, Can Calvet, Safaretjos, Oliveres i Riera Alta.

Segons dades facilitades pel Banc d’Espanya, el municipi colomenc ha perdut en els últims sis anys la meitat de les oficines, passant d’una cinquantena el 2015 a només 27 a finals del 2021. Aquesta situació implica que molts veïns hagin de desplaçar-se més d’un quilòmetre per poder dur a terme qualsevol gestió de manera presencial. “Estem parlant de barris, molts de la perifèria, amb una orografia complicada per a persones amb mobilitat reduïda”, assenyala el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), Tomás Fernández, que recorda que aquest desplaçament no sempre permet als veïns tenir una atenció presencial, ja que les entitats bancàries estan potenciant més que els tràmits es facin per via telemàtica, ja sigui a través d’intenet o dels caixers automàtics.

Des de la FAVGRAM apunten que la situació s’ha agreujat especialment l’últim any i emplacen les administracions competents a prendre mesures per garantir l’accés a aquest servei. “Hem d’aconseguir revertir aquesta situació. Una possibilitat és la instal·lació de sucursals multimarca que puguin atendre tothom independentment de la companyia. La qüestió és si es prioritza abaratir costos o donar un bon servei als veïns”, remarca Fernández.

El de Santa Coloma, però, no és un cas aïllat. Els municipis del Barcelonès Nord han perdut des del 2015 més de la meitat de les oficines que hi havia al territori. Precisament, a Badalona hi ha hagut recentment diverses protestes i recollides de signatures en contra del tancament de les sucursals de CaixaBank als barris de Sant Crist i del Canyadó.