Una família carrega les seves pertinences al cotxe després d’un desnonament. Foto: Jordi Pujolar / ACN

Els serveis socials de Badalona viuen una situació límit. Així ho han denunciat diverses entitats veïnals i les seccions locals de sindicats com CCOO o UGT, que reclamen més recursos per poder afrontar una problemàtica “estructural” profundament arrelada i que s’ha vist agreujada per la pandèmia del coronavirus.

La polèmica saltava la setmana passada, quan una treballadora social del Servei Bàsic d’Atenció Social del districte badaloní de Sant Roc feia públic un comunicat on posava de manifest la situació crítica que pateix el departament en aquesta zona, una de les més vulnerables de la ciutat. En l’escrit, la professional assegurava que ella és l’única membre en actiu ara mateix d’un equip que per població, problemàtiques i demandes hauria de ser de prop de deu persones. “Hem sobreviscut gairebé dos anys amb greus dificultats i malestar. Durant mesos hem sigut només dues treballadores socials, però el 10 de gener seré l’única. Que algú em digui com es fa”, lamentava la dona, que considera que els serveis socials municipals pateixen un problema “crònic, estructural i decadent” de falta de recursos i personal.

El relleu de les declaracions de la treballadora el van agafar entitats socials com Badalona Acull o la Plataforma Sant Roc Som Badalona, que en una roda de premsa van manifestar la seva preocupació per la “degradació” i desbordament del servei en un moment de màxima necessitat i complexitat com l’actual. En la mateixa línia es van pronunciar els sindicats CCOO, UGT i CATAC, que exigeixen al consistori que prengui mesures urgents per reforçar l’atenció a les famílies vulnerables.

Per la seva banda, el govern local anunciava dilluns la posada en marxa d’un pla de xoc per suplir les mancances dels serveis socials que arrencarà amb la contractació de fins a una vintena de persones. Aquestes incorporacions es faran a través de la borsa de treball local i seran finançades -segons detalla Badalona Comunicació- destinant una part del pressupost prorrogat del 2019 a l’espera de l’aprovació dels nous comptes municipals.

La difícil situació de l’atenció social a la ciutat, però, també ha traspassat les fronteres del municipi badaloní. En un comunicat, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya agafava l’exemple “extrem” denunciat per la treballadora badalonina com a punta de llança per tornar a posar sobre la taula la situació “precària, deficitària i de col·lapse” en la qual es troben els serveis socials de moltes poblacions catalanes. Des del Col·legi aprofitaven l’ocasió per fer una crida a les diferents administracions implicades per posar en marxa les mesures necessàries perquè el servei funcioni de forma efectiva i en les condicions adients.

Allau de desnonaments

La crisi de l’atenció social no és l’única preocupació que sobrevola l’ambient a Sant Roc. El barri badaloní afronta aquest gener una de les allaus de desnonaments més importants dels últims vint anys. Només fins al 30 de gener, la Plataforma Sant Roc Som Badalona té comptabilitzats més d’una vintena de llançaments, molts dels quals de famílies vulnerables sense ingressos ni alternativa d’habitatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram