Neteja Badalona

Els serveis de neteja s’han reduït de nou diaris a tres en els últims mesos. Foto: Ajuntament de Badalona

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, s’ha reunit avui amb els responsables a Catalunya de l’empresa concessionària de la neteja a la ciutat, Fomento de Comisiones y Contratas (FCC), després que dilluns, a través d’una piulada, es queixés de l’acumulació de bosses d’escombraries al voltant dels contenidors en diferents punts de la ciutat.

En aquesta trobada, que l’alcalde ha qualificat de “profitosa”, Albiol els ha traslladat “la inquietud i la preocupació per la situació d’acumulació d’escombraries que es dona en molts punts de la ciutat” i la necessitat de treballar en millores immediates.

La manca de contenidors i, especialment, la brossa i la brutícia que s’acumula al voltant dels contenidors, han estat els punts destacats, pels quals ja s’han fet dues propostes: en els següents 15 dies es col·locaran entre 80 i 90 nous contenidors als punts de la ciutat que més ho necessiten i es reposaran els que s’han fet malbé. En segon lloc, les pròximes setmanes l’empresa farà un estudi per instal·lar nous contenidors en aquelles zones que necessiten un reforç perquè han incrementat la seva població o activitat comercial.

L’alcalde també s’ha mostrat sorprès per la reducció dels serveis de neteja en els últims mesos. De nou, sis durant el dia i tres a la nit, han passat a només tres. “Algú haurà d’explicar per què es va donar l’ordre a l’empresa de reduir aquest servei”, ha conclòs l’alcalde.

Albiol no descarta sancions a FCC

“Badalona està molt bruta per l’incivisme, però també per problemes molt seriosos en la prestació del servei”, afirmava Albiol en declaracions aquest dilluns, prèvies a la reunió. El batlle no va descartar sancionar a l’empresa responsable si no es corregeix la situació.

També va assegurar que ha demanat que “s’acceleri i retalli” el termini per redactar pel nou concurs de neteja. “Tenen fins a final d’any per presentar la proposta, però he demanat que s’acceleri el contracte perquè estigui al setembre o l’octubre, va explicar.

A més d’aquestes mesures, el popular va confirmar que sol·licitarà “un pla de xoc” per augmentar la freqüència de neteja, però primer, diu, l’empresa ha de complir amb els serveis que se’ls està pagant. “No pot ser que a les 11 del matí estiguin els contenidors plens i amb bosses per terra”, va exclamar Albiol.

Les denúncies de Guanyem

L’exregidor de Guanyem, Jose Téllez, va piular aquesta setmana amb relació a les queixes d’Albiol contra el servei de neteja. “Me n’alegro molt que l’alcalde de Badalona se n’adoni ara que l’empresa FCC estafa la ciutat. Quan ho vam destapar i vam intentar millorar el servei el 2017, ell mateix va votar-hi en contra i va ajudar l’empresa per continuar estafant. Sempre és bo rectificar”, va afirmar.

El govern municipal de l’època, amb Dolors Sabater com a alcaldessa, va denunciar a finals de 2016 diverses irregularitats en el contracte de neteja viària i recollida d’escombraries, presumptament comeses entre el maig del 2010 i el desembre del 2015 per l’empresa FCC. Segons l’auditoria que va encarregar el govern municipal, la possible xifra defraudada podia ascendir a 12,8 milions.

El 2018, però, la Fiscalia va assegurar que no investigaria el cas perquè va considerar que la documentació presentada pel consistori no era prou concreta i que algunes consideracions dels tècnics municipals contradeien les del govern.