El Ple extraordinari d’aquest divendres a l’Ajuntament de Badalona. Foto: Aj. de Badalona

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha decidit fer marxa enrere i ha retirat finalment del cartipàs la polèmica proposta de creació de la figura remunerada del portaveu adjunt. En el Ple extraordinari celebrat aquest matí, el Partit Popular ha rectificat la seva decisió d’incorporar aquest nou càrrec després d’una esmena presentada pels grups municipals d’ERC i dels comuns.

Aquesta modificació –juntament amb la retirada de la proposta d’augment de les dietes dels regidors de govern que no tenen dedicació exclusiva que s’anunciava ahir– ha permès l’aprovació de l’àmbit de planificació i recursos humans del cartipàs, gràcies al vot a favor dels comuns i l’abstenció de la resta de grups municipals.

En aquest sentit, Albiol ha acabat cedint i també ha modificat la redistribució dels assessors de govern, que tornen a aprovar-se tal com ja es va fer el 2019. La proposta presentada inicialment pel PP pretenia que el nombre d’assessors fos proporcional als regidors de cada grup municipal, fet que es traduïa en la incorporació d’un càrrec més a l’equip de govern en detriment de l’oposició. Davant les discrepàncies manifestades per diferents forces, l’alcalde ha decidit no tirar endavant amb els canvis, però ha demanat que no es “criminalitzi” la feina d’aquest personal eventual i ha deixat oberta la possibilitat de renunciar a la partida dels assessors que no es considerin necessaris en favor d’alguna entitat social si alguna formació ho considera oportú.

ACORD AMB GUANYEM
Pel que fa a les delegacions del Ple a l’alcalde, la proposta del Partit Popular s’ha aprovat gràcies al vot favorable de Junts per Catalunya i de Guanyem, que ha decidit donar suport al dictamen després que el nou executiu acceptés limitar el poder de l’alcalde i recuperar per als grups municipals amb representació al plenari diverses atribucions que es van acordar delegar al govern del PSC i els comuns el 2019.

Aquest àmbit del cartipàs s’ha aprovat malgrat els vots en contra de la resta de partits de l’oposició. “Vam delegar aquestes competències a l’alcalde Pastor en un vot de confiança. Ara mateix no hi ha confiança amb vostès, però esperem que es pugui teixir en un futur”, ha apuntat el portaveu d’ERC Alex Montornès, que ha recriminat l’actitud d’Albiol en alguns moments del Ple.

SEDUCCIÓ I FACTURES
En una línia semblant s’ha pronunciat Rubén Guijarro, que considera que hi ha hagut una falta “d’èmfasi” per part del PP per arribar a un acord, però que no tanca la porta a col·laborar amb el govern municipal pròximament per responsabilitat política vers els veïns. “No han tret les seves millors armes de seducció per tal que el primer partit de l’oposició pugui avenir-se a pactar amb vostès”, ha assegurat el president del grup municipal del PSC, que finalment ha estat decisiu per tombar la delegació d’atribucions del Ple a la Junta de Govern, que requeria majoria absoluta per tirar endavant.

A la seva intervenció final, Albiol ha celebrat “el to d’aquest Ple” i ja ha anunciat que no esperarà a finals de juny per tornar a convocar als grups, aquest cop per provar de donar sortida als prop de catorze milions de factures no pagades que porten “pendents des del 2018”.