L’actual alcalde de Badalona i candidat del PP a la reelecció, Xavier García Albiol, ens rep pocs dies abans de les eleccions municipals. El batlle sempre diu que li agrada parlar el llenguatge de la gent del carrer. Ho fem i no esquivem cap qüestió. Parlem de la campanya, de delinqüència, de corrupció, de llistes i de promeses, algunes de velles (i incomplertes) i altres de noves. “Els veïns saben que quan jo assumeixo un compromís el tiro endavant”, afirma.

Després de quatre anys de govern del PP, de què està bruta Badalona?
Quan jo utilitzo l’expressió netejar Badalona em refereixo a un concepte. Cal netejar la ciutat d’incivisme, de delinqüència, d’espais que encara estan degradats… Badalona, en termes generals, ha millorat, però encara queda molta feina per fer.

La delinqüència i l’incivisme els causen persones. Li sembla apropiat utilitzar la paraula “netejar” per fer referència, directament o indirectament, a persones?
És una expressió que s’utilitza de forma habitual. Aquests dies hem pogut veure com membres de partits polítics de l’esquerra en l’àmbit estatal, com el PSOE o Podemos, han utilitzat aquesta expressió i no ha passat absolutament res. Però quan ho diu García Albiol, sembla que ha de caure el món.

Aquí al costat, a Sant Adrià, els seus companys del PP utilitzen el seu eslògan vinculant-lo directament amb els immigrants. Van més de cara o l’han malinterpretat?
Cada municipi té la seva pròpia realitat i cadascú fa la campanya que considera oportuna. I la campanya de Sant Adrià no té res a veure amb la de Badalona, com la de Badalona no té res a veure amb la de Montgat. A Badalona, des que jo sóc alcalde, no s’empaita ningú per raó d’ètnia, religió o color de pell. Aquí s’empaiten les persones que creen problemes de convivència, siguin d’on siguin.

Parlant de delinqüència, les dades evidencien que els fets delictius han disminuït de forma general al cinturó metropolità. De fet, ciutats com Sabadell o Terrassa superen de llarg Badalona en termes de reducció. No sembla que vostè hagi aconseguit res excepcional.
Hi ha una realitat: fins a l’any 2011 la delinqüència a Badalona va pujar, cosa que a altres municipis no passava, i a partir d’aleshores aquesta tendència es va invertir. Cada municipi té la seva realitat, però jo em sento molt orgullós del fet que fins que jo no vaig arribar a l’alcaldia de Badalona la delinqüència augmentava any rere any i nosaltres vam poder trencar la tendència.

No creu, per tant, que es deu a una tendència general fruit de la bona feina dels cossos de seguretat arreu sinó que s’ho atribueix a la seva gestió.
No, jo sempre he defensat de manera molt clara que tot plegat es deu a tres fets: una molt bona coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, més presència de la policia als carrers de la ciutat i un govern municipal que, en aquests moments, té les idees clares.

Vostè s’erigeix com el garant del civisme i la seguretat. Aquest principi no és un fet comú en tots els candidats?
Segur que és un fet comú. Ara bé, per a mi és una prioritat. No sé si per a la resta també ho és. Al final, governar és tenir prioritats i les meves són molt clares: la lluita contra la inseguretat, la lluita contra l’incivisme i la projecció de la ciutat.

Vostè sempre diu que li agrada parlar amb el llenguatge de la gent del carrer. Fem-ho: està net el PP de Badalona?
Evidentment, i me’n sento molt orgullós. L’any 2012 vam tenir un problema amb un parell o tres de persones, però van ser expulsades. Vam ser els primers que vam actuar denunciant-les. L’important és que tot plegat es va poder aturar en el moment adequat perquè no tingués cap cost per a l’Ajuntament.

A la seva llista hi torna a anar Miguel Jurado, que serà jutjat en qualitat d’acusat el pròxim 2 de juny pel cas de la germandat La Esperanza. Sembla que les polèmiques judicials el continuen acompanyant.
Quan un governa ha de prendre decisions. El regidor Jurado anirà a judici per una ocupació d’un local de l’Ajuntament per part d’una entitat. No hi anirà per un tema econòmic ni per un tema de corrupció. L’anterior alcalde va estar imputat per un tema similar. Són qüestions administratives. Una altra cosa seria que es tractés d’un tema de corrupció.

En aquest cas, hauria permès que hagués anat a la seva llista?
No, no hi hauria anat. Jo tenia clar que a la meva llista no hi aniria ningú imputat per corrupció.

Per tant, pot posar la mà al foc per tothom que l’acompanya?
Per temes econòmics?

Per qualsevol tema.
Home, per qualsevol tema no ho sé. Si algú se salta un semàfor en vermell… Però des d’un punt de vista d’honradesa, sí.

Al llarg d’aquests quatre anys hem presenciat imputacions, desimputacions, judicis, absolucions, transfuguisme… Això és el que es mereix una ciutat de primera?
Una ciutat de primera es mereix un govern que tingui clar quines són les prioritats i què necessita la ciutat. I avui hi ha un 70% de veïns que aproven la gestió del govern municipal. Això és l’important. I repeteixo, quan vam tenir tres casos de males pràctiques l’any 2012 vam expulsar les persones en qüestió. Amb tot, estic molt orgullós de com hem treballat aquests quatre anys. Hem comès errors, evidentment, però perquè hem fet moltes coses. I els encerts han estat superiors.

Com acabarà tot el cas de l’encàrrec d’obres sense justificar per valor d’un milió d’euros que encara està als jutjats?
Com el jutge ho consideri. Si creu que aquestes persones que nosaltres vam denunciar han comès alguna irregularitat, actuarà en conseqüència. També vull recordar que fa un mes vam aprovar el pagament d’obres no justificades de l’anterior govern per valor de 800.000 euros.

Vostè diu que tot és cosa de David Gómez (exregidor del PP), el qual hauria actuat sense que ningú més ho sabés. Com pot ser que un alcalde no tingui constància del que fan els seus regidors?
L’alcalde, quan s’assabenta l’any 2012 d’una possible actuació irregular d’un dels seus regidors, actua administrativament i en tots els camps. Per això vam poder aturar-ho a temps que no es fes cap pagament sota sospita.

No en tenia constància abans? No ho sabia ningú?
No, evidentment. Quan en vam tenir constància vam actuar. Hi ha proves per escrit que així va ser.

Com pot ser que un regidor actuï d’aquesta manera i ningú en tingui coneixement fins que ja ho ha fet?
Per una raó molt senzilla. Perquè, en aquest cas, va actuar el mes d’agost, quan estàvem de vacances. Va aprofitar l’època de vacances per actuar. Tan senzill com això.

Una altra polèmica important la va causar la darrera prova de selecció de la Guàrdia Urbana. Recentment, la Fiscalia ha arxivat la denúncia tot i constatar que existeixen sospites i indicis d’anomalies en el procés. Va ser exemplar?
Jo confio plenament amb el tribunal que va liderar la selecció. I la prova que no hi va haver cap delicte és que s’ha arxivat la denúncia.

Canviant de tema, el 2011 vostè va prometre que els barris oblidats serien dignificats i que els llibres de text serien de franc. La segona promesa no s’ha complert i la primera sembla que tampoc.
La segona no s’ha complert, no perquè no tinguéssim els diners, no perquè no tinguéssim el programa, sinó perquè l’oposició va bloquejar aquesta proposta. I ja he dit que, si torno a tenir la confiança dels badalonins amb una majoria suficient, recuperaré la proposta.

Però es pot tornar a trobar en la mateixa situació i, per tant, no poder-la complir de nou.
Per això dic que, si tinc una majoria suficient, tiraré endavant aquesta proposta. Deixant de banda que segurament també apareixeran nous partits polítics a l’Ajuntament que poden tenir poder de decisió.

I pel que fa a la promesa de dignificar els barris, creu que ho ha aconseguit?
Jo crec que estem en el camí per aconseguir-ho. Queda molta feina per fer i encara hi ha molts problemes de desestructuració social als barris. Això és una evidència. Però sí que em sembla que, en termes generals, els veïns veuen que estem treballant, que estem intentant que no hi hagi barris de primera i barris de segona.

Els presidents de les associacions de veïns de Sant Roc i Artigues em deien fa poc que la gent està marxant d’aquests barris.
Segurament hi ha persones que marxen, però la realitat és que la immensa majoria dels veïns reconeixen que estem fent feina. El que puguin pensar els presidents de les associacions de veïns mereix el meu respecte, però crec que la majoria de badalonins veuen que estem fent una feina important i que tenim ganes de resoldre les problemàtiques existents des de fa molts anys.

Segons dades del Departament d’Empresa i Ocupació, en els darrers quatre anys Badalona ha perdut 170 empreses, gairebé 500 autònoms i uns 2.300 assalariats. Què s’ha fet malament?
El que ha passat és que hi ha hagut una crisi a nivell europeu que s’ha emportat moltes empreses per davant. Però, en canvi, hi ha altres xifres que a nosaltres ens fan ser esperançadors, com per exemple que des que jo sóc alcalde s’ha reduït l’atur en 4.000 persones. I estem treballant colze a colze amb la Federació Empresarial de Badalona, la qual reconeix que mai no hi havia hagut un Ajuntament amb tantes ganes i amb tan bona voluntat per intentar resoldre els problemes de les empreses de la ciutat.

Dilluns, el president Artur Mas deia aquí a Badalona que la ciutat no estava aprofitant prou bé la recuperació econòmica ni el fet d’estar al costat d’una capital mundial com Barcelona.
Segurament podríem aprofitar més la potencialitat de Badalona si la Generalitat pagués els 30 milions d’euros que deu en concepte de serveis que presta l’Ajuntament i que són competència de la Generalitat. Dit això, jo convidaria el president Mas a visitar els nous polígons que s’estan construint a la ciutat, a visitar el nou projecte urbanístic del Gorg… I aleshores segurament coneixeria una mica millor la realitat d’aquesta ciutat.

Creu que no la coneix?
Jo crec que el president de la Generalitat de Catalunya no coneix la realitat de Badalona.

Parlàvem de promeses. Ara vostè ha dit que es compromet a tirar endavant els dos primers trams dels laterals de la C-31 en el pròxim mandat. Passarà com amb els llibres de text o pot garantir, ara de debò, que ho complirà?
Els veïns saben que quan jo assumeixo un compromís el tiro endavant. I, per tant, si la Generalitat no compleix la seva obligació, construiré amb recursos de l’Ajuntament aquests laterals.

Com ho finançarà? No és barat.
Són tres milions i mig d’euros, la meitat del que va costar el Centre del Carme que va construir l’anterior govern municipal i que hem hagut de cedir a la Universitat de Barcelona.

El 2011 també va prometre que, si vostè era alcalde, arribarien de Madrid milions en inversions a la ciutat. Més enllà del taló que li va donar Llanos de Luna, que es tractava d’un deute d’ADIF, què més ha rebut Badalona?
Hem estat capaços de poder cobrar un deute històric que puja a 3,7 milions en total, hem pogut convèncer ADIF perquè condicionés tot l’entorn de les vies del tren i hem aconseguit també que una empresa estatal inverteixi en els mercats municipals. Per tant, a mi em sembla que amb quatre anys de crisi econòmica és important la inversió que ha fet l’Estat a la nostra ciutat. Proporcionalment i quantitativament, molt més important que la que ha fet la Generalitat.

Centrant-nos en les eleccions de diumenge, està tranquil?
Estic tranquil dins del que un pot estar-ho a pocs dies de les eleccions. Però si la receptivitat que em trobo a peu de carrer per part dels veïns s’acaba transformant en vots, crec que diumenge podem treure uns resultats molt positius.

Si torna a guanyar i revalida l’alcaldia, acabarà els quatre anys del mandat?
Sí, sense cap mena de dubte.

Ho promet?
Sí, absolutament. Jo no tinc cap altre objectiu que finalitzar un projecte que vaig iniciar fa quatre anys.

Si no revalida l’alcaldia, també pot prometre que estarà quatre anys fent oposició?
Evidentment que sí, però és força improbable que això es pugui produir. Ho sabrem diumenge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram