Álex Pastor, líder del PSC de Badalona, pot convertir-se en el nou alcalde de la ciutat i desbancar l’actual alcaldessa, Dolors Sabater. La possibilitat es va fer real ahir, quan Xavier García Albiol, exalcalde badaloní, va anunciar que oferia els 10 vots dels regidors populars perquè la moció de censura contra Sabater pugui tirar endavant, renunciant a encapçalar el possible govern alternatiu. “Preferim que governi Pastor durant un any abans que segueixi governant la CUP”, va dir Albiol durant la seva roda de premsa, on va oferir l’alcaldia al líder socialista.

Es repeteix, doncs, de forma molt similar, la situació de finals de 2016, quan sis regidors de l’actual govern local van obrir les oficines municipals el dia 12 d’octubre desobeint l’ordre d’un jutge. Llavors Albiol, després que els socialistes posessin damunt la taula l’opció de la moció de censura, ja va acabar oferint l’alcaldia al PSC, tot i que l’opció va quedar ràpidament descartada. Aleshores el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va tallar en sec la possibilitat que la seva formació pactés amb Albiol. “No farem una moció de censura de la mà del PP”, va afirmar taxatiu durant una roda de premsa en la qual també va convidar Albiol a reflexionar sobre si la seva figura era “tant o més controvertida” que la de Sabater. Cal afegir que llavors la proposta de l’exbatlle badaloní va arribar una setmana després que ell mateix hagués dit que cap regidor socialista tenia possibilitats de ser alcalde.

ES REPETIRÀ LA HISTÒRIA?
Ara, doncs, cal tenir molt present la ràpida reacció que va tenir Iceta en el seu moment. El no a Albiol va ser taxatiu. Tornarà a passar el mateix? Hi ha la possibilitat que ara Pastor tingui més autonomia respecte del PSC nacional que el 2016?

Amb aquests antecedents, l’oferta d’Albiol arriba poques setmanes després que Pastor es postulés, durant la celebració del Ple especial del 7 de maig on Sabater es va sotmetre a la qüestió de confiança, com a líder del nou govern. Albiol, tot i que fa dues setmanes va negar que es plantegés acceptar una alcaldia amb Pastor al capdavant, ha tornat a fer un moviment estratègic que posa la pilota a la teulada del PSC, que veu com la seva petició –que Pastor pugui ser alcalde– es compleix. Així li recordava ahir Albiol, que creu que la resposta del PSC només pot ser afirmativa perquè la nova oferta és “sincera, sense lletra petita”. “No em sembla justificable que aquells que han provocat que la CUP tingui l’alcaldia i l’hagi mantingut tres anys exigeixin ara tenir l’alcaldia amb només tres regidors, però qui es veuria perjudicada, si no ens posem d’acord, és la ciutat”, va reblar Albiol.

De moment, els socialistes badalonins, que ahir estaven de dol per la mort d’un històric militant, no s’han mullat gaire. Diuen que estudiaran l’oferiment del PP, que demana “un govern fort” amb ells a dins. Avui hi ha convocada una assemblea de l’agrupació local socialista, mentre que per a demà hi ha prevista la segona reunió de la comissió tècnica creada per PSC, PP i Ciutadans per estudiar propostes programàtiques, després d’una primera trobada la setmana passada. Els socialistes també tenen previst fer una roda de premsa en els pròxims dies.

CIUTADANS VOL L’ACORD
Qui ha insistit en la necessitat que tot plegat tiri endavant és Ciutadans. El seu portaveu, Juan Miguel López, ha demanat a populars i socialistes que “es posin d’acord” i que “no tornin a fallar els badalonins”.

MÉS REACCIONS
Qui també hi va dir la seva, com no podia ser d’altra manera, van ser els partits de govern, així com el PDeCAT. Jose Téllez (Guanyem) assegurava que “passi el que passi” seguiran “treballant per la majoria de Badalona”, mentre que Oriol Lladó recordava al PSC que “no pot abordar de bracet amb PP i Cs la lluita contra la desigualtat”. Àlex Mañas (ICV-EUiA) es mostrava escèptic i deia que el pacte entre PSC i PP “és políticament inviable”. Per últim, a Pere Martínez, del PDeCAT, li semblava tot plegat “un disbarat”.

A continuació, les reaccions en primera persona.

 

Jose Téllez
Guanyem

“No sabem què farà el PSC, però en tot cas, des de Guanyem, ens toqui responsabilitat de govern o d’oposició, continuarem treballant per impulsar polítiques municipalistes que responguin als interessos de la majoria de la població de Badalona, que és plural, mestissa i treballadora. Passi el que passi seguirem treballant per aquesta majoria, vingui d’on vingui, parli el que parli, cregui en el que cregui o el que no cregui. Si volen, amb els punys oberts; però si cal… amb els punys tancats. I sempre tossudament alçats.”

 

Oriol Lladó
ERC

“En aquests tres anys hem treballat amb el PSC de Badalona per un projecte compartit. Els governs d’esquerres al municipi tenen molta feina a fer i un futur que pot quedar invalidat per anys si prospera l’acord amb un PP que la setmana passada treia de nou l’espantall antiimmigració. Venen hores complicades, amb nervis i molts rumors. Però ens hi juguem massa com a ciutat per posar en perill el seu present i futur. La lluita contra la desigualtat –el nostre repte principal– el PSC no la pot abordar de bracet del PP i Cs. Confiem que no ho perdran de vista.”

 

Àlex Mañas
ICV-EUiA

“Nosaltres, des d’Iniciativa, seguim confiant en el diàleg entre les forces progressistes. Sabem que el PSC no pactarà amb el PP i el convidem a dialogar i apostar pel canvi. Creiem que les declaracions que els socialistes van fer en l’últim Ple municipal eren un exercici mediàtic. Des del primer moment ja sabien que qualsevol canvi passava pel suport del Partit Popular de Xavier García Albiol. No entrarem a valorar la possible creació d’un nou govern perquè creiem que és políticament inviable.”

 

Pere Martínez
PDeCAT

“És una mala opció fer el relleu del govern a falta d’un any perquè acabi el mandat. Entre el traspàs i altres tràmits, només tindran 4 o 5 mesos de mandat efectiu. Em sembla un disbarat, una equivocació. Estem en desacord amb moltes de les coses del govern de Sabater, però creiem que canviar ara el govern seria un error. Tot plegat ens molesta perquè veiem que no hi ha cap interès per Badalona, sinó un interès partidista per boicotejar i carregar-se el govern de la ciutat. És una qüestió partidista de país sense cap tipus de projecte.”