Setmana de xifres, economia i –tradicional– polèmica a Badalona. Divendres passat, un Ple extraordinari acabava com s’esperava: el pressupost municipal per a aquest any era rebutjat i els comptes s’acabaven aprovant inicialment en Junta de Govern Local, tal com preveu una nova llei estatal en cas que prèviament existeixi un pressupost prorrogat. PSC, ICV-EUiA i el regidor trànsfuga van votar-hi en contra, mentre que CiU es va abstenir per fer possible el llistat d’inversions que prèviament havia pactat amb el govern d’Albiol.

El pressupost de l’Ajuntament per a aquest any ascendeix a 152.021.543,64 euros, una xifra que representa un increment de l’1,26% respecte als comptes prorrogats durant l’any 2013. Tanmateix, el pressupost general consolidat, que inclou l’Ajuntament, els organismes autònoms i les societats municipals, és de 253.120.362,11 euros.

“És el millor pressupost que es podia elaborar tenint en compte la situació econòmica actual de l’Ajuntament”, afirma el regidor d’Hisenda i Recursos Interns, Ramón Riera. “Es tracta d’un pressupost equilibrat, que recull les necessitats de la ciutat en matèria social i que inclou un apartat d’inversions, cosa que no s’havia pogut fer en els darrers anys”, afegeix.

Un apartat d’inversions que ascendeix a 18 milions d’euros, que ha estat fruit de l’acord entre PP i CiU i que inclou, entre d’altres, la remodelació de la plaça dels Països Catalans i del carrer Coll i Pujol, la millora de diversos carrers i espais públics, l’arranjament de la piscina del Centre i actuacions a tots els barris, amb un terç de la inversió prevista als del Districte Primer. “És un acord que beneficia els veïns i supera les importants discrepàncies polítiques que en moltes qüestions tenim amb el govern municipal”, explicava Ferran Falcó, líder convergent, pocs dies abans de la votació.

Un acord, no obstant això, que no ha agradat a la resta de grups de l’oposició, perquè ­lamenten que no en coneixen el contingut i que aquest pacte d’inversions i el pressupost en general s’ha elaborat “sense informació i transparència”. Una ­denúncia a la qual s’ha afegit el grup ciutadà Auditoria ­Badalona, que lamenta, en un comunicat, “l’actitud opaca del govern ­municipal del PP encapçalat per l’alcalde Xavier Garcia Albiol” i critica el mecanisme d’aprovació del pressupost via Junta de ­Govern Local previst per la nova llei estatal.

Sigui com sigui, Albiol ja té pressupost per a l’any 2014. Un pressupost que, com destaquen fonts municipals, manté les partides de subvencions per a emprenedors i per a l’impost de vehicles dels treballadors autònoms; la partida pressupostària per a la creació d’una subvenció de l’IBI per a persones aturades; i la partida per a la creació de subvencions de l’IBI a associacions sense ànim de lucre. Ara bé, aquest també és un pressupost que retalla severament les partides destinades a cultura, educació, esports i joventut, la qual cosa ha rebut una dura crítica per part de l’oposició.

Segons l’Ajuntament, l’elaboració d’aquest pressupost està marcada per quatre grans aspectes: l’actual context generalitzat de crisi econòmica i la situació de l’Administració local catalana; el romanent de Tresoreria resultant de la liquidació del pressupost de l’exercici 2012; el compliment del Pla d’Ajust i el Pla Econòmic-Financer; i la situació de pròrroga pressupostària que s’ha viscut durant l’exercici del 2013. Aquest marc ha configurat, segons explica en un comunicat, “un pressupost que ha de ser necessàriament sostenible en les despeses i prudent en la previsió d’ingressos”.

La piscina Mireia Belmonte: la polèmica més mediàtica

INVERSIONS Tot i l’aprovació del pressupost, aquests dies s’ha parlat més d’una de les inversions que contempla que no pas dels comptes en si. I és que el projecte de construcció de la primera piscina de 50 metres que tindrà la ciutat, que portarà el nom de Mireia Belmonte i que es construirà al barri de Bufalà –a l’antiga fàbrica Focus– ha generat reaccions de tot tipus, sobretot en relació amb el seu cost: entre 10 i 12 milions d’euros.
Tot i l’alegria de la nedadora, que veurà fet realitat el seu somni que la ciutat tingui una piscina de 50 metres, i la satisfacció de l’alcalde Albiol per “donar resposta a la reivindicació dels nedadors de la ciutat, però també als aficionats, als nens i a les persones grans”, la resta de grups polítics han criticat el projecte. Segons Ferran Falcó, que ha pactat les inversions amb Albiol, “l’alcalde s’ha equivocat comunicativament, perquè en lloc de vendre la piscina del poble o de la gent ha venut la piscina de l’elit esportiva”. Un “error comunicatiu” que, segons Falcó, “no s’ha rebut bé entre l’electorat del PP”.
Més contundent s’ha mostrat Jordi Serra, líder del PSC, el qual adverteix que “ara no és el moment de gastar-se 12 milions d’euros en una piscina, perquè la ciutat té moltes altres necessitats més urgents”. Una opinió que comparteix Carles Sagués, d’ICV-EUiA, que assegura que el projecte és “una ofensa a la realitat que s’està vivint a la ciutat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram