Albiol, davant els 16 nous agents. Tretze han nascut a Catalunya, un a València, un a Las Palmas de Gran Canària i un altre a Xile. Ajuntament de Badalona

“No és una qüestió només de seguretat: és una qüestió de convivència”. Ho deia el nou alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, aquest dimarts, després d’una operació contra el Mercat de la Misèria de Sant Roc. El popular diluïa així les crítiques que l’han acusat de dissipar les funcions de l’anterior regidoria de Ciutadania i Convivència, que, dirigida pel convergent Josep Pera, tan bones crítiques havia recollit. Albiol ha repartit les antigues competències de Pera entre les regidories de Seguretat i Convivència, Cultura i Ciutadania i Serveis Socials i Salut. Però per al nou alcalde, l’actuació de dimarts va ser un exemple de coordinació, en aquests cas no només entre diferents regidories, sinó també entre els diferents cossos policials: Guàrdia Urbana (de Badalona i Sant Adrià de Besòs), Mossos d’Esquadra i Policia Nacional. Ja en temps del tripartit municipal era habitual veure les diferents policies treballar conjuntament, però Albiol critica que l’anterior govern no havia aconseguit coordinar els seus regidors. A­questa vegada sí, l’actuació con­- junta de la Guàrdia Urbana i el cos de neteja permetia sanejar immediatament l’espai sota l’autopista on té lloc aquest mercat clandestí. Albiol, amb elegància, implícitament, criticava l’anquilosament de l’anterior govern. El convergent Ferran Falcó, l’anterior responsable polític de la Guàrdia Urbana de Badalona, no trigava en sortir a la palestra per denunciar que les promeses d’Albiol estan buides i que el nou govern no està fent res que no es fes durant l’anterior legislatura.

Dimarts es van identificar algunes persones, es van confiscar tones de material i es va netejar la zona. Segons l’alcalde, es va fer amb més efectius que en anteriors operacions, tot i que la plantilla de la Guàrdia Urbana ja ha començat les rotacions d’estiu. Aquest no serà un fet puntual: “En aquest barri hi ha problemes de salubritat, seguretat i convivència, i això ho hem de resoldre. Si hem d’actuar durant quatre mesos, actuarem durant quatre mesos”. Aquestes han estat les declaracions més contundents d’Albiol com a alcalde, que des del dia del ple d’investidura s’havia mostrat cordial i conciliador, especialment amb la resta de forces polítiques. Aquells que, per aquest motiu, l’han acusat de ser un llop amb pell d’anyell, han vist ara com Albiol torna a fer de la seguretat i la convivència el seu estendard.

DONAR EXEMPLE

“Crec que en quinze dies hem donat exemple de quines són les nostres prioritats”. Amb aquesta frase, Albiol signava dimarts el compromís amb una de les seves principals promeses electorals: la pressió policial contra l’incivisme i la delinqüència. Ja la setmana passada, L’Ajuntament de Badalona, a través d’una actuació conjunta de la Unitat de Convivència de la Guàrdia Urbana i les regidories d’Urbanisme i Serveis Socials i Salut, desmantellava un local que sembla que servia de pis pastera. Fins 66 matalassos es van trobar en un local del carrer Calderón de la Barca de La Salut. Els tècnics municipals van observar dins del local tota una sèrie de deficiències. Per exemple, la mala ventilació de la cuina, així com dels lavabos i de la caldera, o una vintena de bombones de butà apilades. Paral·lelament, aquesta mateixa setmana, Albiol ha ordenat precintar un establiment, també al barri de la Salut, que no compta amb llicència d’activitats ni compleix amb les condicions de salubritat mínimes.

Una de les imatges de la setmana ha estat la del nou alcalde lliurant als setze nous agents de la Guàrdia Urbana l’arma reglamentària. Durant l’acte protocol·lari, l’alcalde de Badalona afirmava que per al nou govern municipal la Guàrdia Urbana representa una de les principals prioritats, “ja que actualment en alguns barris de Badalona la preocupació més important que tenen els veïns, a més de l’atur i de la crisi econòmica, són els problemes d’inseguretat”. Albiol també va voler deixar clar que, tot i que encara no hi ha data, el full de ruta de la Guàrdia Urbana passa per posar en marxa la policia de barri, una de les seves propostes estrella de campanya.