Cartell feminista

L’auge del feminisme ha canviat la manera d’afrontar la nit. Foto: ACN

Enguany les Festes de Maig Badalona volen ser més liles que mai. L’Ajuntament de Badalona s’ha posat com a objectiu que les celebracions primaverenques siguin “feministes, diverses, lliures de masclismes i LGTBIQ+fòbies”.

Els casos d’agressions en contextos de festes populars no són una raresa. No cal anar massa lluny –ni geogràfica ni cronològicament– per trobar tristos exemples d’atacs masclistes a noies o atacs a persones per raó de sexe i gènere.

És per tots aquests motius que, com ja està succeint en moltes altres festes de la geografia catalana, el consistori badaloní vol evitar que les nits de les Festes de Maig sigui sinònim d’agressions. “En els contextos de nit i d’oci es normalitzen diversos comportaments d’agressió sexual i d’assetjament que sovint es menystenen o es minimitzen, no es detecten o es justifiquen per l’alegria, el gaudi i la desinhibició de les festes”, expliquen des del consistori.

Així, l’Ajuntament ha demanat a la ciutadania que “es comprometi fermament” a fer de les Festes de Maig “unes festes lliures de violències masclistes” i violències contra les persones LGTBIQ+. “Cal saber que si detectem situacions que poden violentar, cal denunciar-les, aturar-les i posar en coneixement de les autoritats”, afirma el mateix Ajuntament per intentar esvair el clima d’impunitat del qual moltes agressions d’aquesta mena gaudeixen.

Del no al sí

El 2018, entitats i persones de la Comissió de Festes, juntament amb l’Ajuntament de la ciutat, demanaven, com passa enguany, unes festes sense agressions. En aquella ocasió, però, el lema amb el qual ho feien era el famós ‘No és No’. El feminisme, com la societat, evoluciona i aquest cop la frase ha canviat. En lloc de la negació s’ha passat a l’afirmació. “Cal recordar que ‘només sí és sí’, que el respecte i el consentiment són la base de les relacions lliures de violències masclistes”, afirmen.

Qualsevol estratègia és bona per aconseguir que tothom pugui gaudir de la nit, les activitats d’oci i cultura sense patir.