L’Ajuntament presenta nous requisits d’accés a algunes prestacions socials a la ciutat de Badalona. Foto: Ajuntament

S’ha acabat l’accés universal per a alguns dels ajuts socials oferts per l’Ajuntament. L’alcalde Xavier García Albiol ha presentat aquesta setmana el nou reglament de serveis socials, en el qual les grans novetats es presenten en el capítol de prestacions complementàries, que inclouen mesures restrictives d’accés.

Els nous requisits deixarien fora d’aquests ajuts, si el Ple aprova la proposta, els immigrants en situació irregular, les persones que fa menys de 5 anys que estan empadronades a Badalona i aquelles que han estat sancionades per una falta greu o molt greu en relació amb l’ordenança de civisme.

Dins del capítol de prestacions complementàries hi ha ajudes al material escolar i activitats extraescolars, millores en l’accessibilitat a l’habitatge i per a dietes especials, entre altres. Les prestacions bàsiques com medicaments, beques menjador o accés a l’habitatge segueixen sent per a tothom. També les d’alimentació infantil, que inclouen les dietes especials, entre elles per a infants celíacs, tal com aclareix el consistori davant algunes informacions que ho posaven en dubte.

MESURA JUSTIFICADA?

Segons García Albiol, el nou reglament és “de justícia social”, ja que “no és lògic” que la gent nouvinguda a la ciutat “tingui el mateix dret a accedir a aquests ajuts que aquells veïns de la ciutat que han estat tota la vida pagant els seus impostos”. L’alcalde, a més, justifica la decisió per la situació econòmica del consistori.

Una opinió que divergeix molt de la de Jordi Serra, president del grup municipal del PSC, que comenta a Línia Badalona que “és una cortina de fum” per tapar algunes inversions dels pressupostos, com “els 12 milions per a una piscina”, i assegura que “no s’aprovarà”. També Ferran Falcó, president de CiU a Badalona, qualifica la mesura com “purament estètica” i que “busca un titular i una excusa”. A més, segons Falcó, l’impacte econòmic seria mínim. Una postura compartida per Carles Sagués, líder d’ICV-EUiA, que no està d’acord ni en el fons ni en la forma de la mesura i que explica a aquest periòdic que Albiol només busca “generar una notícia per no assumir responsabilitats”, a més d’intentar “culpabilitzar la gent que ve de fora”.

També la societat civil i algunes associacions han mostrat el seu rebuig frontal a les noves mesures. És el cas de SOS Racisme, que considera que aquest tipus de propostes “suposen un perill per a la pau social” i que contribueixen a la “normalització del racisme institucional”.

ICV-EUiA reclama un pla integral contra la pobresa

El grup municipal d’ICV-EUiA considera que el cal fer per millorar l’atenció als ciutadans és justament el contrari: un pla integral contra la pobresa. “Reclamem recursos extraordinaris per atacar la pobresa pels diferents fronts, amb ajudes a l’habitatge, l’educació, ajuts immediats i per a serveis bàsics”, comenta Carles Sagués en declaracions a Línia Badalona.

En l’últim Ple celebrat la setmana passada, els ecosocialistes van presentar una moció per instar el govern a presentar una proposta de pla de lluita contra la pobresa, en el ple ordinari del mes d’abril. Segons la moció aprovada, el pla ha d’incloure “ajudes d’emergència per a les persones en vulnerabilitat social dotat amb un mínim d’1,2 milions d’euros”. Sagués recorda que altres ciutats amb un nombre d’habitants similar al de Badalona destinen molts més diners a lluitar contra la pobresa, però aquí, “Albiol s’espolsa la responsabilitat”.

La moció, que va rebre els vots favorables del PSC, ICV-EUiA i del regidor no adscrit, i les abstencions de CiU i PP, també insta a crear una xarxa que coordini tots els serveis de cobertura de necessitats bàsiques.

Ara, el govern municipal del PP ha de presentar aquest pla, però Sagués es mostra pessimista, ja que “si fem cas d’altres mocions aprovades, el PP incompleix sovint el mandat democràtic del Ple”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram