La incineradora de residus de Sant Adrià en una imatge d’arxiu. Foto: Blanca Blay / ACN

La coordinadora veïnal Airenet es personarà en la causa judicial contra la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs. Així ho ha anunciat l’entitat aquest dimarts en roda de premsa després de conèixer la decisió de la Fiscalia de Medi Ambient d’estimar la denúncia per un presumpte delicte ecològic presentada per l’agrupació el 2018. Aquest moviment podria portar a judici el president de TERSA i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la companyia per l’emissió de partícules tòxiques per sobre dels límits establerts per la normativa.

“El que esperem és que la Generalitat col·labori amb la Fiscalia i amb el jutge, ja que és l’ens que fiscalitza a Tersa i segur que té molta informació de valor”, ha assegurat la presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, que ha lamentat la poca implicació que ha tingut fins ara les administracions a l’hora d’investigar els possibles delictes mediambientals comesos per part de la incineradora. Des de l’entitat han remarcat que no es tracta d’un problema que afecti només al municipi adrianenc, sinó que l’abast d’aquesta contaminació per “males praxis” és gairebé metropolità.

En aquest sentit, els membres de la coordinadora han recordat que hi ha diversos estudis liderats per un equip de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que constaten que els nivells de dioxines emesos per la incineradora del Besòs són més elevats que aquells registrats en altres plantes de Catalunya. Precisament, la fiscalia sosté en la seva demanda que TERSA estaria cremant residus per sota de la temperatura mínima de 850 graus que marca l’ordenança, fet que comporta l’emissió a l’aire de dioxines i furans en concentracions massa elevades.

Segons denuncia Airenet, la Generalitat ja va detectar en una inspecció el 2018 que la incineradora superava els límits de contaminació establerts. “Hem demanat els expedients de sanció, però no ens han informat”, assegura Frucella, que desconeix si es va arribar a multar la companyia.

A l’espera de nous avenços en el cas, la investigació iniciada per la Fiscalia el 2018 conclou que els responsables de la planta “haurien estat fent i/o tolerant conscientment” un seguit de pràctiques “contràries a la normativa ambiental aplicable”, i que podrien estar suposant un risc “greu” per a la salut de les persones que viuen a l’entorn, així com per al medi ambient en general.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram