Dimarts Aire Net i l’AMB es van reunir al Museu Blau. Foto: Twitter (jordimatrinlope)

“Exigim que la planta de Tersa tanqui”. Qui s’expressa així, fent referència a la incineradora del Fòrum, és Enric Navarro, portaveu de la plataforma Aire Net.

Aire Net va néixer fa uns mesos per denunciar les males olors i la contaminació -amb xifres elevades de partícules cancerígenes- que, assegura, pateixen els veïns del Fòrum. Dimarts, en una sessió informativa al Museu Blau, representants de la plataforma es van trobar amb el regidor de Presidència, Aigua i Energia, i vicepresident de l’AMB, Eloi Badia, i amb el comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno. La plataforma ja va organitzar el passat mes de novembre una jornada per impulsar una reivindicació que, com explica el mateix Navarro, “està guanyant terreny”.

Abans-d’ahir, però, explica aquest portaveu d’Aire Net, la sensació des de la plataforma va ser que han començat “a molestar”. “Ens van avisar el matí del mateix dimarts que es feia la jornada i durant l’acte no vam poder ensenyar unes fotos i vídeos que portàvem”, afegeix Navarro. Aquest veí explica que va dir a Badia que en una qüestió com aquesta i formant ell part d’un Ajuntament molt implicat en temes ambientals, haurien d’estar en el mateix bàndol. Badia li va explicar que l’Ajuntament encarregarà un estudi sobre la salut dels veïns de la zona.

Aire Net, que ha presentat un estudi de la Universitat Rovira i Virgili que mostra com en els últims anys les dioxines concentrades a l’aire han augmentat, ja ha començat a coordinar-se amb les entitats veïnals per parlar de futures mobilitzacions. A banda, també contempla la via judicial per aconseguir el seu objectiu.

POL·LUCIÓ I ULTIMÀTUM
La reivindicació d’Aire Net ha tingut lloc després d’una setmana en què, novament, els índexs de contaminació a Sant Adrià han superat els nivells permesos per la normativa europea. I és que del 24 al 29 de novembre els límits de Diòxid de Nitrogen (NO2) establerts per la Unió Europea es van superar durant 97 hores, és a dir, un 67% del temps, segons dades de la Generalitat.

La situació no és nova i durant el 2015 Sant Adrià ja va registrar una mitjana anual de presència de Diòxid de Nitrogen a l’aire superior a la permesa per la normativa comunitària, amb una quantitat mitjana de NO2 a l’aire de 42 micrograms per metre cúbic, registrant pics que superaven els 170 micrograms.

La Comissió Europea (CE) ja va assenyalar al febrer la greu situació que viu l’àrea metropolitana de Barcelona pel que fa a la contaminació i va amenaçar de denunciar l’Estat espanyol si no prenia mesures abans de dos mesos. El termini va acabar sense que la CE complís l’amenaça però dimarts l’organisme europeu va transmetre a Espanya un nou ultimàtum: si a finals de la setmana que ve no li envia els seus plans per complir amb la regulació en matèria de contaminació i qualitat de l’aire, denunciarà l’Estat al tribunal europeu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram