Els artistes que treballen a l’antiga fàbrica Mobba demanen un nou espai de creació. Foto: Augusto Magaña

Badalona té molt potencial cultural. Esdeveniments com el Filmets o el Festival Internacional de Màgia, que cada any congreguen milers de persones al municipi, així ho confirmen. La ciutat ha aconseguit atraure, a més, iniciatives com la Fundació Èpica de la Fura dels Baus, que l’any passat va instal·lar-se a l’antiga fàbrica de Muebles Rojas.

No obstant això, la situació de molts equipaments és preocupant. El cas més alarmant és el de les biblioteques públiques: tres d’elles i l’Espai Betúlia s’han hagut de tancar dos mesos durant l’estiu per manca de manteniment.

A Línia Nord hem preguntat a alguns actors i col·lectius culturals quines són les seves demandes respecte dels equipaments culturals de la ciutat. Més espais de creació artística i una política cultural més sòlida per part de l’administració són algunes de les propostes sorgides d’aquest debat.

POTENCIAR NOUS PÚBLICS
Xirriquiteula és una de les companyies de teatre familiar amb més projecció internacional de Badalona i Catalunya. Enguany ha rebut diversos premis pels seus muntatges, com el Premi BBVA i un Premi de la Crítica.

La companyia assenyala que “Badalona disposa d’un bon nombre d’espais teatrals entre privats i públics”, però considera que la programació de teatre familiar és “molt deficitària” pel que fa a teatre familiar. Des de Xirriqueteula apunten que s’hauria de fomentar la formació de nous públics amb una programació generosa i de qualitat per als petits i joves espectadors. Segons el col·lectiu, aquesta manca de programació es deu al fet que no existeix una política cultural.

A més, l’alt preu dels lloguers fa que no sigui “una ciutat fàcil per desenvolupar una activitat artística que necessiti un espai físic important” i, per aquest motiu, subratllen que manquen equipaments públics per acollir artistes. Des de Xirriquiteula proposen apostar per “un espai de creació, a l’estil de les fàbriques de creació”.

UNA FÀBRICA DE CREACIÓ
Ramón de los Heros és el creador d’una de les figures més emblemàtiques de Badalona: el Dimoni. Aquest artista plàstic té el seu taller a l’antiga fàbrica Mobba, juntament amb una vintena de persones de més de cinc col·lectius diferents. Però la Mobba té un problema: el seu enderrocament està planejat des de fa més de cinc anys.

De los Heros explica a Línia Nord que l’administració hauria d’aprofitar les sinergies que ja existeixen per crear una fàbrica de creació a algun altre espai de la ciutat, com a l’antiga seu de la CACI. “Una fàbrica de creació no es limita a un edifici. Ha d’haver-hi un intercanvi de persones i una dinàmica d’expansió i de cara a l’exterior”, destaca l’artista. Segons De los Heros, les administracions haurien de facilitar els espais als creadors de la ciutat, ja que el que fan és crear “riquesa col·lectiva”. Apunta, a més, que els espais no tenen per què ser gratuïts, sinó que es podria pagar un lloguer assequible, a canvi que el consistori en faci la gestió i difusió.

ON ASSAGEN ELS MÚSICS?
“Ningú de l’Ajuntament s’ha preocupat per nosaltres”, explica el director de l’Escola de Música Moderna de Badalona (EMMB), Ramón Montoliu. El centre fa 34 anys que és en el mateix edifici i necessita reformes imminents. Montoliu assegura que tenen llistes d’espera, que no poden tenir despatxos perquè han de fer servir tots els espais com a aules, que han de fer-se ells mateixos el manteniment de l’edifici i que les instal·lacions no són accessibles.

Des de l’EMMB demanen reformes urgents a l’edifici o que se’n faci un de nou on puguin instal·lar-se tant l’escola com el conservatori, i el qual pugui tenir també un auditori i sales d’assaig perquè els alumnes puguin practicar i estudiar. “Hi ha gent amb ganes de fer coses, però falten espais”, subratlla Montoliu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram