S’han acabat dues setmanes de mítings, actes, debats, visites als mercats, discursos i aplaudiments. Avui a les nou del matí els col·legis han obert les seves portes i els veïns i veïnes del Barcelonès Nord i de tot Catalunya poden participar en les eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta vegada, al contrari del que va succeir en el referèndum de l’1 d’octubre, no caldrà defensar els locals electorals. Amb tot, tampoc seran unes eleccions normals, ja que han estat imposades pel govern espanyol com a complement a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que suspèn l’autonomia de la Generalitat.

Sigui com sigui, el Barcelonès Nord ha estat un territori clau en la campanya electoral. La diversitat de la comarca fa que els partits hi hagin centrat bona part dels seus esforços per convèncer els indecisos. Tots són optimistes pel que fa als resultats que poden aconseguir demà però sembla que a les seus d’ERC o de Ciutadans avui a la nit es respirarà més alegria que a les dels altres partits.

REVALIDAR LA VICTÒRIA
En les darreres eleccions autonòmiques del 27 de setembre del 2015, aleshores batejades com a plebiscitàries, Junts pel Sí va ser la força més votada a la comarca, imposant-se a Badalona, Montgat i Tiana. Ara, però, totes les forces independentistes -Junts per Catalunya, ERC i CUP- es presenten amb llistes pròpies i això obre un nou escenari. “Si s’hagués repetit la llista unitària, l’independentisme hauria tornat a guanyar segur. L’escenari actual ens pot perjudicar”, considera el regidor del PDeCAT a Badalona, Pere Martínez, que així i tot considera que la suma de les tres llistes permetrà a l’independentisme sortir victoriós avui al Barcelonès Nord.

Per ara, les enquestes assenyalen ERC com el partit independentista que té més números de guanyar les eleccions i el seu portaveu a Sant Adrià, Rubèn Arenas, considera que la clau és reivindicar-se com a partit no nacionalista. “Per a nosaltres la independència és una eina per aconseguir una societat més justa”, argumenta. En aquest sentit, la campanya dels republicans s’ha centrat en propostes socials i, igual que el PDeCAT, han posat l’accent en els drets i llibertats, rebutjant la repressió de l’estat espanyol contra l’independentisme, que ha suposat l’aplicació del 155 i l’empresonament de polítics i líders de les entitats sobiranistes.

També ho ha fet la CUP, que ha dit i repetit que el seu objectiu és implementar els resultats de l’1 d’octubre. De fet, els cuparies han volgut convèncer totes aquelles persones que van participar activament en el referèndum. D’una banda, sent l’únic partit independentista que aposta directament per la unilateralitat, amb els Comitès de Defensa de la República (CDR) com a eina. De l’altra, reivindicant mesures socials que els permetin apropar-se als no independentistes, a través dels anomenats “decrets de la dignitat”, que agrupen mesures en matèria d’habitatge, salut o educació. “Hi ha sectors importants de gent treballadora i d’esquerres que veuen la nostra proposta com a clau per poder executar un canvi”, diu Aitor Blanc, de la CUP de Santa Coloma.

ALBIOL, UN ACTIU
Mentre els partits independentistes no disposen d’un líder clar a la comarca, el PP té en el regidor de Badalona, Xavier García Albiol, un actiu. La seva condició d’exalcalde de Badalona és la principal esperança dels populars per treure bons resultats al Barcelonès Nord. “Si va ser un bon alcalde, pot ser un bon president”, resumeix el president del grup municipal del PP a Badalona, Juan Fernández, que confia que la divisió del vot independentista permetrà al PP obtenir un bon resultat. El nacionalisme espanyol també ha estat una de les eines principals del PP durant la campanya i Fernández confia que els vots de persones que fins ara no s’havien expressat políticament de forma clara els apropin a la victòria.

Uns arguments que el PP planteja com a recursos per evitar que Ciutadans sigui la força constitucionalista més votada a la comarca. “Tot i que Albiol és capaç de restar-nos vots a Badalona, la gent votarà amb lògica autonòmica”, considera el regidor colomenc i conseller general de Ciutadans, Dimas Gragera. De fet, Gragera creu que fins i tot poden retallar força terreny al PSC a Santa Coloma, feu socialista. “Sobretot arran del rebuig que va mostrar Núria Parlon a l’aplicació del 155”, diu.

Per la seva banda, l’alcaldessa colomenca reivindica el projecte del PSC per davant “d’aquells que només enfronten banderes”. “Volem ser la força més votada per tal de fer possible aquest nou temps en què la política deixi de ser un joc de suma zero i torni a ser l’instrument fonamental per a la transformació social, avui més necessària que mai”, defensa. Per al PSC, els resultats d’avui serviran per comprovar si figures consolidades i carismàtiques com Parlon serveixen per mantenir els bons resultats aconseguits en ciutats com Santa Coloma a les eleccions municipals.

ELS COMUNS, “DECISIUS”
Si les enquestes no s’equivoquen, el Parlament sortint de les eleccions d’avui estarà configurat per un bloc independentista i un altre constitucionalista, amb forces molt igualades. Al mig, Catalunya en Comú Podem, que s’ha bolcat en el Barcelonès Nord en aquesta campanya. La va començar a Sant Adrià, la va tancar dimarts també a Sant Adrià i entremig ha protagonitzat un gran acte a Badalona. En tot moment, la candidatura ha reivindicat millores negociades en l’autogovern però ha posat el focus en les qüestions socials. “Hi ha moltes coses que no poden esperar a demà. Tenim un problema extrem amb la pobresa i l’atur a la comarca”, argumenta un dels coordinadors de la campanya, Jose Luis Muñoz (ICV Sant Adrià).

Els comuns estan convençuts d’obtenir uns resultats que els permetin ser decisius al Parlament i creuen que el suport del PSC a l’aplicació del 155 els pot beneficiar, en detriment dels socialistes.

Comença el compte enrere i avui al vespre veurem si els arguments d’uns i altres han convençut els veïns de la comarca. S’inicia una nova etapa i la comarca hi té molt a dir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram