Un establiment on no es respectava la distància entre taules. Foto: Forquilla BDN

La primera setmana de tancament de bars i restaurants s’ha viscut sota una espècie d’anestèsia entre els restauradors de Badalona. La gran resposta de la ciutadania -que s’ha bolcat amb els establiments a través de les comandes a domicili- ha ajudat a esmorteir el cop inicial que va suposar l’anunci de les mesures adoptades per la Generalitat de Catalunya per tal de frenar la propagació de la pandèmia del coronavirus.

“La solidaritat i el suport han estat encoratjadors. Veurem com va, però les comandes a domicili només suposen un 20% de la nostra facturació”, alerta el president de Forquilla Badalona, Edgar Sánchez. Des del grup de restauradors -que representa més de quaranta establiments locals- asseguren que el tancament de quinze dies ha estat una estocada molt dura i apunten que alguns dels afiliats no podran remuntar aquesta aturada i es veuran obligats a abaixar les persianes. “Si tanques la restauració, el missatge és molt clar. Ens han posat a la diana. El que realment ens preocupa ara és que quan puguem obrir molts clients no vinguin per por a contagiar-se”, lamenta Sánchez, que considera necessari impulsar una gran campanya de promoció i conscienciació i que convida l’alcalde Xavier García Albiol a asseure’s per poder consensuar “mesures globals”.

En aquesta mateixa línia, els grups municipals de l’oposició van tornar a unir forces aquest dilluns per denunciar la falta d’ajudes que pateix el sector de la restauració. En un comunicat conjunt, les formacions -PSC, Guanyem, ERC, comuns i JxCat- assenyalaven que les mesures adoptades pel govern del PP són “insuficients”, arriben “tard” i no aborden el problema de “forma integral”. Pel que fa al fons de 250.000 euros en ajudes que va anunciar la setmana passada Albiol després de conèixer el posicionament del Govern català, l’oposició considera que és “insuficient” i “estèril” tenint en compte que hi ha més d’un miler d’establiments afectats a la ciutat.

LLISTAT DE PROPOSTES
Com a punt de partida, Albiol va acceptar reunir-se amb les forces per debatre una bateria de diferents propostes, com ara l’establiment d’un sistema de subvencions directes, una campanya de promoció i suport del consum de proximitat, ajudes per al pagament del lloguer o l’exoneració de les taxes municipals fins al desembre del 2021.

“La solidaritat ha estat encoratjadora, però les comandes només són un 20% de la facturació”

“Deixar de pagar una sèrie de taxes seria una mesura de justícia. Tot suma, però només amb ajudes fiscals o campanyes de promoció no tirarem endavant. Necessitem mesures globals”, insisteix el president del grup de restauradors, que no entén que no hi hagi pressupost per fer campanyes de suport però sí que hi hagi diners per omplir la ciutat amb banderoles promocionant la nova unitat de Policia de barri.

“PERMISSIVITAT”
“Si es confirma que tancaran durant quinze dies restaurants i bars serà la mort per a molts d’ells, pagant justos per pecadors. Seria molt més efectiu que els Mossos es coordinessin amb les policies locals per controlar els aforaments i multar durament els que no compleixin”, assenyalava Albiol en un missatge a les xarxes socials poques hores abans de confirmar-se les mesures de la Generalitat.

Aquestes paraules van desfermar la polèmica i van posar en evidència una de les denúncies que fa mesos que Forquilla Badalona intenta posar sobre la taula de les autoritats: la “permissivitat” de la policia pel que fa al compliment de les mesures i distàncies de seguretat als establiments.

El mateix alcalde ho confirmava en una entrevista a Badalona Comunicació, on apuntava que els agents de la Guàrdia Urbana de Badalona tenien instruccions de ser més laxos amb el reglament durant les primeres setmanes després de la reobertura dels establiments i confirmava que alguns bars i restaurants no complien estrictament amb les mesures.

Per al president del grup de restauradors, aquestes declaracions són molt preocupants, perquè amb la voluntat de no castigar els negocis s’ha afavorit la “competència deslleial” entre establiments i s’ha posat en perill la salut dels clients, generant un “sobreaforament” en algunes terrasses. I ara tots, els que han complert i els que no, han hagut de tancar.