nena amb febre

Foto: Freepik

El fred ja és aquí i ha arribat per quedar-se, segons adverteixen els meteoròlegs. I amb el fred es multipliquen les malalties que hi estan associades, sobretot les respiratòries. Sovint les confonem, però són molt diferents entre elles: refredat, catarro, grip estacional, otitis i sinusitis, a més del coronavirus, és clar, són les més freqüents. Menys usuals, però més perilloses, són les bronquitis i les pneumònies.

En condicions de baixes temperatures les nostres defenses disminueixen i les mucoses són menys efectives. El nas també queda afectat i ja no filtra com hauria de fer-ho, ni pot escalfar prou l’aire que inhalem perquè arribi als pulmons a la temperatura apropiada. La situació és especialment perillosa per als menors de tres anys, els més grans de 65 i els malalts crònics. Els infants, a més, són molt propensos a patir bronquiolitis.

Si el quadre no és greu, el millor és fer repòs, menjar adequadament i prendre antiinflamatoris, mucolítics i expectorants. Només cal prendre antibiòtics en cas que apareguin infeccions per bacteris o fongs, però són molt poc útils contra els virus, que són els sospitosos habituals quan fa més fred.