Cartell rebaixes

El 61% dels espanyols es gastarà entre 100 i 300 euros en aquestes rebaixes. Foto: Pexels

El juliol és època de rebaixes i això, que a priori sembla una bona notícia, ens pot jugar una mala passada. Segons un estudi de l’empresa Veepee, el 61% dels espanyols es gastarà entre 100 i 300 euros en aquestes rebaixes. Si intueixes que tu també seràs d’aquests i et vols assegurar que realment compres coses que necessites, llegeix el que diu Enric Soler, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC.

Soler alerta de l’anomenat biaix d’ancoratge, “una distorsió cognitiva segons la qual tendim a prendre decisions tenint en compte les primeres informacions de què disposem”. També adverteix que les emocions hi juguen un paper molt important: la il·lusió de creure que has trobat una ganga et farà difícil ser racional.

Davant d’això, un truc pot ser pensar, abans que comencin les rebaixes, quins productes necessites i dels quals voldràs aprofitar les baixades de preu. Si cal, fes-te’n una llista. A més, Soler recomana no ser “ingenu” i desconfiar de grans reclams com el “Dia sense IVA”. També aconsella comparar, és a dir, buscar a Google el producte que vols comprar per veure a quin preu s’està venent. Per últim, recorda que al supermercat és bo mirar el preu per pes.