Foto: Pexels

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que “la majoria de persones consumeixen massa sal, de 9 a 12 grams al dia de mitjana; és a dir, dues vegades la ingesta màxima recomanada”. El consum excessiu de sal es relaciona amb la hipertensió arterial i augmenta el risc de patir altres cardiopaties i accidents cerebrovasculars. L’OMS estima que cada any es podrien evitar 2,5 milions de morts si el consum mundial de sal es reduís als nivells recomanats. Per això, els estats membres de l’organització s’han compromès a disminuir en un 30% el consum de sal de la població mundial de cara al 2025.

Després de llegir això, el més probable és que vulguis reduir la presència de la sal als teus àpats. Però no és fàcil: la sal és a tot arreu i, quan no hi és, la trobem a faltar perquè ens hi hem acostumat. La bona notícia és que el sentit del gust es pot educar.

L’OMS recomana directament deixar d’afegir sal durant la preparació dels plats i no posar el saler a taula. Perquè el menjar no ens sembli insípid, podem substituir-la per herbes i espècies. També aconsella limitar el consum d’snacks salats (sobretot els ultraprocessats) i escollir productes hiposòdics (baixos en sal).