senderisme

Foto: Pixabay

El 90% de les dones amb menopausa pateixen sufocaments, sequedat o dolor articular. La manca de desig sexual també n’és una altra conseqüència. Tots aquests símptomes són normals a partir dels 50 anys, i fins i tot dels 45 en els casos precoços. Però patir la menopausa no vol dir que s’acabi el món. Més aviat en comença un altre de diferent. Potser toca cuidar-se més en alguns aspectes, però, si ho fem, podem tenir una qualitat de vida extraordinària. Llavors, què és el que hem de fer?

Podríem començar per mantenir una dieta equilibrada rica en calci i evitar el sobrepès. Això ja ho hauríem de fer sempre, però durant la menopausa encara és més important. En el paquet de bàsics hi afegiríem activitat física moderada i evitar hàbits tòxics, més o menys els de sempre: tabac, alcohol i, atenció, sedentarisme, que també és un hàbit tòxic.

Algunes malalties poden agreujar-se en el context de la menopausa. Per això hem d’anticipar-nos, ara més que mai, a les malalties cardiovasculars, el càncer de mama o l’osteoporosi. En general, cal participar en les campanyes de diagnòstic precoç que ens recomanarà el metge.