angoixa

Foto: Freepik

La criança ha canviat molt i ara les famílies cultiven la independència dels infants, creient que són més espavilats del que eren els seus pares. Sí, els joves són més hàbils tecnològicament, per exemple, però també són immadurs i vulnerables en altres aspectes. Una recent enquesta de la Diputació de Barcelona a alumnes de 4t d’ESO revela que un 23% dels adolescents de 15 i 16 anys han pensat alguna vegada en morir-se o adormir-se i no despertar-se. Gairebé un 12% hi pensen amb freqüència. L’enquesta correspon al curs 2022-2023 i posa en relleu que els joves no són tan autosuficients com pensen els pares.

Tot i que les xifres d’assetjament escolar són estables des del 2015, situades en un 8%, destaca l’augment significatiu del maltractament psicològic: gairebé la meitat de les noies declaren haver rebut amenaces, crits, sentir-se ignorades o insultades.

Fora de l’escola, l’oci és la gran preocupació. El 43% dels alumnes de 4t d’ESO acostumen a beure en cap de setmana i les noies ho fan lleugerament més. Baixa una mica el consum de cànnabis i de tabac, però augmenta perillosament l’afició al joc en línia: un 15% dels nois declaren haver fet apostes esportives.

Dades claus

  • El 63% dels joves pateixen angoixa de cara al futur i el 49% presenten dificultats de concentració
  • Un 16% de les noies enquestades confessen haver estat víctimes d’assetjament a les xarxes socials
  • Prop del 43% de noies d’entre 15 i 16 anys diuen que han fet o estan fent dieta; en els nois només un 28%
  • Un 14% dels joves declaren que han mantingut relacions sexuals sense fer servir anticonceptius
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram