Foto: Pexels

El Departament de Salut, a través del seu Canal Salut, alerta que la càries “és una de les malalties més freqüents a Catalunya” i que pot arribar a destruir les dents. També explica que la càries no té una única causa: “En la seva aparició hi participen la flora de la boca, restes d’aliments (especialment els sucres), la poca resistència de l’esmalt dental i la capacitat més o menys protectora de la saliva”. Hi ha condicions, per tant, que n’afavoreixen l’aparició: l’excés de sucres a la dieta, la manca d’higiene bucal, la susceptibilitat de les dents (sobretot si no es tracten amb fluor) i el tipus de bacteris que hi ha a la boca (no tots en provoquen).

Davant d’això, des de Salut fan una sèrie de recomanacions per prevenir les càries. El primer consell és la reducció del consum de dolços. En aquest sentit, el departament recorda que prendre refrescs, sucs envasats o brioixeria més de dos cops per setmana implica sobrepassar el màxim de sucre recomanable. Per contra, hi ha aliments que redueixen el risc de patir càries: formatges, llet i productes rics en midó, com ara cereals i llegums. D’altra banda, cal raspallar-se les dents després de cada àpat, visitar el dentista almenys un cop l’any i glopejar amb fluor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram