Santi Álvarez

Santi Álvarez, el primer d’esquerra a dreta, i el seu equip tècnic. Foto: Alberto Estébanez/CF Badalona

“Si algun dia hagués d’analitzar un entrenador o una entrenadora, prescindiria del resultat i examinaria el seu mètode”, defensa l’entrenador argentí Marcelo Bielsa. No hi ha millor testimoni per traduir en paraules el significat de l’ascens del juvenil A del CF Badalona a Divisió d’Honor, després de vèncer per 5-1 la Fundació Futbol Base Reus dissabte passat, que el seu tècnic, Santi Álvarez. “No ha estat un mèrit només d’aquest any. És un procés de tres o quatre temporades. Quan vaig arribar al club, l’equip lluitava per no perdre la categoria, el vam salvar i, a poc a poc, vam anar construint el projecte”, explica l’entrenador a Minut 91, espai de Televisió de Badalona presentat i editat per Laia Martínez i dirigit per Ramon Duran.

“Al principi costava molt fitxar jugadors perquè no volien venir al CF Badalona. Hi havia altres opcions millors que la nostra i el cos tècnic, la directiva i la direcció esportiva, tots i totes, en definitiva, hem fet les coses bé… Omple aconseguir l’objectiu després d’un procés tan llarg”, amplia Álvarez. El grup no tenia preparada cap celebració. Només pensava en el partit. “A mi no m’agrada anticipar les coses i vam anar improvisant: un sopar, vam veure la final de la Champions…”, confessa.

L’esport i la vida no s’aturen i ja cal pensar en la pròxima temporada, quan molts dels jugadors deixaran de ser juvenils. El grup es renovarà amb noves incorporacions al club i esportistes que pugin del juvenil B. “La clau serà construir una plantilla tan compensada com sigui possible i adaptar-nos als jugadors, que són els importants”, defensa.

“Omple aconseguir l’objectiu després d’un procés tan llarg”, valora el tècnic Santi Álvarez

Álvarez sembla un entrenador molt didàctic, de discurs senzill i gràfic, que cuida, exigeix i motiva el grup, i sap com i quan dir les coses. “La meva filosofia és la més senzilla del món. Quan no tens la pilota, has de defensar molt bé per intentar que no et facin ocasions. Quan la tens, a mi m’agrada atacar”, es retrata. Vol ampliar la mirada de l’equip i que domini diferents recursos per adaptar-se als contextos que hi pot haver en un partit i als plantejaments i virtuts del rival.

Des del primer dia que va arribar al CF Badalona s’hi ha sentit com a casa. “Per sort”, intervé, “m’han anat bé les coses, i això facilita molt el dia a dia”. Parla meravelles dels seus companys i companyes a l’entitat, i és conscient de com és de mogut l’ofici d’entrenador: “Al final de temporada sempre estem una mica a expenses del que pugui sorgir. A vegades et toca agafar projectes nous, altres et deixen continuar on estàs… Decideixi el que decideixi, ho faré amb una entrega total. És la meva manera de ser”. En tot cas, l’entitat badalonina serà la seva primera opció.

En una societat cada cop més centrada en la immediatesa i els resultats, Álvarez sempre “intenta convèncer” els seus jugadors que, més enllà dels marcadors i les dades, estan en un període de formació i que “el més important” és que creixin com a esportistes. És l’únic camí perquè el grup millori i rendeixi millor, i el punt de partida dels bons resultats.

No li agrada guanyar els partits de qualsevol manera. “Vull fer-ho amb un estil i un mètode. És un aspecte que tractem d’inculcar des del primer dia perquè quan sorgeixin situacions complicades, i durant una temporada n’apareixen moltes, sàpiguen què fer”, enraona Álvarez, que té clar que el primer objectiu de la temporada que ve serà la permanència a Divisió d’Honor. “Hi ha rivals i pedreres professionals contra qui és molt difícil competir a llarg termini, però això no vol dir que no intentem guanyar tots els partits”, conclou, ambiciós.