Román Villamonte

Xavi Gonzalo, Christian Llitjós i Román Villamonte. Foto: Ràdio Ciutat de Badalona

“Sempre cal afrontar un gran compromís amb molta energia”, adverteix, contundent, el mexicà Román Villamonte, nou entrenador dels Badalona Dracs, en una entrevista a Temps de Dracs, programa de Ràdio Ciutat de Badalona conduït per Christian Llitjós, cap de premsa de l’entitat de futbol americà.

Oscar Calatayud deixa un gran botí: 6 Lligues, 5 Copes d’Espanya i 11 de Catalunya

Es nota que Villamonte està molt il·lusionat amb el seu nou repte, majúscul, perquè suposa ocupar el càrrec que fins fa unes setmanes tenia un mite del club com Oscar Calatayud, que va presentar la seva dimissió després de l’eliminació a semifinals de la Lliga contra l’Osos Rivas. Feia un parell d’anys que Calatayud meditava la decisió i així ho va confessar també a Temps de Dracs: “Crec que l’equip necessitava un canvi de lideratge perquè han estat uns anys de molt desgast, sobretot des de la pandèmia. Aquesta última temporada ha estat molt difícil de gestionar per molts problemes, no només esportius. Necessito un descans, pensar què vull fer i veure quin pot ser el meu lloc”. Deixa un palmarès envejable (6 Lligues i 5 subcampionats, 5 Copes d’Espanya, 11 Copes de Catalunya i un subcampionat europeu de l’EFAF Cup).

“Guanyar representa l’únic camí i l’única opció. És la filosofia del futbol americà de tota la vida. Cal lluitar fins a l’últim segon i mai pots abaixar els braços ni rendir-te”, enraona Villamonte, que va enamorar-se d’aquest esport a Chiapas, al sud del seu país, i que també va jugar als Badalona Dracs. “Aquesta invitació, aquest repte és un gran reconeixement. Sempre he volgut tornar a tenir un lligam amb l’entitat”, confessa.

“Guanyar és l’única opció; és la filosofia del futbol americà”, afirma Villamonte

El nou entrenador i el club treballen per formar el seu cos tècnic. De moment, l’única peça confirmada és la de Xavi Gonzalo, l’entrenador dels júniors la passada temporada i que serà el nou coordinador d’atac. És un home de la casa: “Aquesta és la meva entitat, el club en què vaig començar a jugar i on vaig descobrir el futbol americà. M’omple que comptin amb mi en aquest nou projecte, molt ambiciós i engrescador”.

Torna a parlar Villamonte, que reconeix que li encantaria disposar d’un grup nombrós d’ajudants. Sap, però, que no resulta gens senzill: “Aquí no es paga tan bé com a altres països i ningú pot deixar les seves feines i projectes. Necessitarem, almenys, un coordinador defensiu i alguna ajuda més”.

El coordinador d’atac dels Badalona Dracs serà Xavi Gonzalo, un home de la casa

El nou entrenador dels Badalona Dracs va jugar de receptor i de defensive back. “A mi em va atreure el futbol americà perquè era molt espectacular i per figures com la del receptor o el quarterback… Qui anota s’enduu els mèrits. Amb els anys, vaig veure que el treball de la línia és el més fonamental perquè fa possible qualsevol jugada. Així que, ara mateix, em quedaria amb la defensa, que és la que sempre fa que es guanyin els títols”, reflexiona. I ell vol aixecar tots els campionats possibles en el seu nou repte.

Les categories inferiors

Té clar que la formació i la projecció de les categories inferiors és “el més important”. “No pots agafar esportistes d’entre 25 i 30 anys perquè comencin la seva carrera en aquest esport. Cal potenciar molt la base per nodrir el sènior en un futur”, tanca, convençut, Villamonte.