La foto per a la història: el primer campionat estatal de l’FSA. Foto: Alberto Nevado / FEB

Dissabte, 17 de maig de 2014. Guadalajara. El júnior A del Femení Sant Adrià derrota el Ponce (54-67) i aconsegueix el primer Campionat d’Espanya de la història del club. La victòria a la Manxa situava, d’una vegada per totes, el club en una posició respectable quan es parlava dels planters, cosa que en els anys posteriors s’aniria accentuant gràcies als altres set títols estatals que les infantils, les cadets i les júniors liles han anat aconseguint. I els que encara han de venir.

Coses de la vida, la capitana d’aquell equip ho és actualment del sènior. Helena López apareix en la foto que quedarà per sempre com la primera capitana lila que alçava un Campionat d’Espanya de base. “Va ser el primer títol estatal per al club i amb una generació de companyes que feia any que jugàvem juntes. És un record molt especial”, explica la dorsal ‘6’ lila a Línia Nord, alhora que recorda que era una època en la qual “Gran Canaria havia vençut sis anys seguits”.

Les adrianenques farien saltar els pronòstics eliminant l’equip insular als vuitens de final (70-61), i haurien de superar també l’Uni Girona i el Rivas abans de tornar a optar a un títol que s’havia escapat contra les insulars dos anys abans.

El guió de la final, a més, seria el somiat, ja que al descans el marcador mostrava un +16 a favor del Sant Adrià. “No recordo què ens va dir el Dani (José), però tal com érem, relaxar-nos no era una opció”, apunta López, que va acabar el partit amb vuit punts i una assistència en gairebé 17 minuts i mig. “El més important és que vam guanyar, la meva actuació individual no m’importa”, assegura l’escorta.

S’ACOSTA LA DATA LÍMIT
Per altra banda, el present i el futur immediat del sènior del club està cada dia més a prop de resoldre’s. Dilluns que ve és la data límit que la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) s’ha marcat per decidir si es juga el play-off d’ascens a la Liga Endesa o bé si els dos millors equips de la Liga Femenina 2 (Sant Adrià i Estudiantes) tornen a la màxima categoria del bàsquet estatal només una temporada després del descens. Passi el que passi amb la forma en la qual es fixin aquests ascensos, com ja va anunciar la FEB fa un mes, la primera divisió tindrà 16 clubs el curs 2020-21.

En aquest sentit, López creu que “no és gaire lògic que la Lliga 1 s’aturés fa setmanes i nosaltres encara no sabem si haurem de tornar a jugar o no” i explica que fa “dos mesos i mig que no jugo a bàsquet. És el període més llarg de la meva vida que he estat sense jugar i ho trobo molt a faltar”, afirma.

Fins que rebin llum verda per tornar a entrenar, López ha estat activa a les xarxes socials, participant en els challenges (reptes) proposats pels tècnics i fins i tot per les mateixes jugadores. “Ha estat una forma divertida de mantenir-se en forma i d’estar en contacte amb les noies de la base. En un club com el Femení Sant Adrià, això és la base de tot”, conclou.