L’equip femení de l’Esbart Magda l’any 1935. Foto: Domingo Rodríguez García/Ramón Gou
Si algun dia algú inventa una màquina del temps i s’hi pot viatjar acompanyat, m’encantaria fer-ho a uns quants moments amb Domingo Rodíguez García (Santa Coloma de Gramenet, 1963), a qui segur que li faria il·lusió viure aquelles escenes que tant s’ha imaginat. Capítols sobre els quals tant ha investigat. Resum d’història del bàsquet colomenc (2024), l’últim llibre de l’expresident del Draft Gramenet i de l’historiador autodidacte del bàsquet local, n’és un exemple.
Seria un viatge pels inicis del bàsquet a Santa Coloma. Per tant, baixaríem de la màquina dels temps l’any 1931 i presenciaríem algunes reunions dels estiuejants que van fundar la societat recreativa Esbart Magda, presidida per Domingo Caralt. Com es pot llegir a l’article tercer dels estatuts, tenia com a objectiu principal “reunir tots els veïns de la barriada per celebrar festes, actes recreatius i culturals”, i ho feia sense cap intenció política. Seria molt interessant conèixer aquelles persones i saber per què, tres anys després, van introduir el bàsquet a Santa Coloma.
Per què van apostar per l’esport de la cistella i no pel futbol? La Federació Catalana de Futbol es va fundar el 30 de novembre de 1900, mentre que no va ser fins al 7 d’agost de 1923 que un grup de clubs catalans van decidir crear la Federació Catalana de Basquetbol. La van idear, curiosament, a la seu de l’espanyola, fundada dies abans, el 31 de juliol.
L’autorització
De moment, no s’han trobat documents que expliquin la predilecció pel bàsquet dels membres de l’Esbart Magda ni se sap si s’hi va practicar un altre esport. Sí que és públic, perquè Rodríguez ho va trobar a les actes de la federació, que el 19 de setembre de 1934 l’Esbart Magda va rebre l’autorització perquè pogués disputar uns matxs al seu camp. S’havia compromès a federar-se un mes després.
Una promesa que es va traduir en fets el 24 d’octubre de 1934, quan va ser donat d’alta. El projecte va néixer amb una mirada igualitària, amb un equip masculí i un altre femení. Eren temps de la Segona República.
Dos mesos després, el 23 de desembre de 1934, l’Esbart Magda va jugar a domicili —i dos cops— contra el seu primer rival documentat, el CE Laietà, el degà del bàsquet català. Elles van perdre per 7-2 i ells, 49-6. El 20 d’agost de 1935, durant la Festa Major, es va inaugurar l’enllumenat del camp de joc de l’entitat, que era de terra i estava ubicat davant del local social.
L’equip femení va participar en el primer campionat de Catalunya, disputat entre maig i juny de 1936 i en què també van competir el Barça, l’US Sants i el Laietà. Mentre que el conjunt masculí va competir a la tercera categoria del 14è Campionat de Catalunya (1935-1936). El 31 de març de 1937 va demanar la baixa temporal a la Federació Catalana de Basquetbol. Ja no tornarà.
Afortunadament, el bàsquet no va trigar gaire a tornar a Santa Coloma, i ho va fer als terrenys de Can Pascali, a prop de l’Ajuntament actual. El 5 de setembre de 1943, en el marc de la Festa Major, es va inaugurar la caserna del Frente de Juventudes, amb les seves noves dependències i el camp de bàsquet, el gimnàs, el frontó, la biblioteca… El curs 1944-1945 l’equip —masculí— va jugar al grup tercer de Tercera Catalana i, temps després, va assolir l’ascens a Segona Catalana B.
Uns matisos
“Un ascens, però, que va aprofitar el CB Santa Coloma amb els mateixos jugadors i el mateix camp. No hi va haver cap baixa ni cap alta federativa, simplement un canvi de nom i la voluntat de crear un club. El primer president va ser Isidre Galí, amb Can Xaconet com a seu social”, precisa Rodríguez.
El bàsquet femení va trigar més temps que el masculí a tornar a Santa Coloma. A finals dels anys 40, el CB Santa Coloma va crear un equip que competia a Educación y Descanso, però que no estava federat. “Aquesta iniciativa va durar uns dos o tres anys. Les protagonistes de l’època no m’han sabut certificar la durada”, exposa al llibre l’historiador.
A mitjans dels anys 50 un grup d’amigues, ja federades, van competir els diumenges al matí, a Can Sisteré i a la pista DACA. L’equip es va desfer i va renéixer el curs 1962-1963 fins al 1966-1967, quan va participar en el campionat provincial de la federació.
Algunes fites
El 1975 l’antic CB Santa Coloma va recuperar l’estructura femenina, que, després de fites com l’ascens a Primera Divisió B el 1987 o el subcampionat d’Espanya juvenil el 1984, quedarà absorbida l’estiu de 1991 pel Draft Gramenet.
Santa Coloma, i amb Licor 43 com a patrocinador, va arribar a gaudir tres temporades de la Lliga ACB. Les tres primeres de la competició. El primer curs l’equip era el Círcol Catòlic de Badalona i jugava al Pavelló Nou. Després de la permanència a l’elit, es va produir la fusió entre el Círcol i el CB Santa Coloma: naixia el BBC Santa Coloma. Un equip que es va donar de baixa un cop finalitzat el curs 1990-1991. L’actual Club Bàsquet Santa Coloma és un altre club i es va fundar el 1984 com a CB Santa Coloma 84.