Xavier García Albiol ens rep a primera hora del matí. Està convençut que guanyarà les eleccions del 26 de maig a Badalona, però té clar que això no és garantia de recuperar l’alcaldia. “No tinc cap dubte que el PSC tornarà a pactar amb les esquerres”, afirma. Durant una hora de conversa, el candidat del PP carrega per igual contra l’alcalde Álex Pastor i l’exalcaldessa Dolors Sabater. I diu que, si fos ara, posaria més condicions per donar suport a la moció de censura.

Fa nou mesos de la moció de censura a Dolors Sabater i que Álex Pastor és alcalde de Badalona. En què ha millorat la ciutat des d’aleshores?
Si parlem de gestió, la ciutat no ha millorat. Però hem aconseguit que l’Ajuntament es deixi d’utilitzar a favor d’un projecte polític que no té res a veure amb el servei als veïns.

Precisament Pastor treu pit en matèria de gestió.
L’Ajuntament està, probablement, en una situació de més bloqueig que fa alguns mesos. L’actual govern s’ha dedicat més a fer electoralisme que a intentar resoldre els problemes.

Des de Guanyem Badalona en Comú no han parat de repetir que Pastor és un alcalde “titella” del PP. Tenen raó?
Si Pastor fos el meu titella, Badalona funcionaria molt millor. El PSC ha donat mostres evidents durant aquests nou mesos que la seva voluntat és tornar a arribar a acords amb Dolors Sabater. Prova d’això és l’aprovació dels pressupostos.

Ara que cita els pressupostos, costa d’entendre que vostès no hi donessin suport, quan van ajudar Pastor a arribar al poder.
Perquè són uns pressupostos molt poc ambiciosos i no resolen els problemes que té la ciutat en aquests moments. És surrealista que a Badalona les voreres estiguin aixecades a la majoria dels barris i que l’Ajuntament tingui un superàvit de 30 milions d’euros.

Més enllà de la moció de censura, no han tornat a treballar conjuntament amb el PSC?
No.

L’únic objectiu era fer caure el govern anterior?
No, no. L’objectiu que teníem era que l’Ajuntament es deixés d’utilitzar com un instrument polític i millorar la gestió. Hem aconseguit el 50%. Hi ha una clara falta de capacitat de lideratge per part dels que estan al capdavant de la ciutat. I això Badalona ho està pagant.

Si fos ara, tornaria a donar suport a la moció de censura?
Segurament posaríem una sèrie de condicions que garantissin el bon funcionament de l’Ajuntament.

Per què no ho van fer aleshores?
Perquè en aquell moment l’Ajuntament estava immers en una dinàmica perversa d’utilització en favor d’una causa política [l’independentisme]. Ha estat força decebedora tota la legislatura, tant els tres anys i mig de la CUP i ERC com aquests mesos del PSC.

“No tinc cap dubte que el PSC tornarà a pactar amb les esquerres”

Les últimes setmanes l’hem vist presentar diversos projectes com si ja estiguessin aprovats, quan són promeses electorals. Què els dirà als veïns, si finalment no els pot tirar endavant?
Jo el que faig és presentar els meus projectes per si torno a ser alcalde, com crec que passarà a partir del mes de maig.

El 2015 ja va dir que estava segur que obtindria una majoria “necessària” per tirar endavant projectes semblants a aquests i, en canvi, va acabar perdent un regidor. Per què creu que aquesta vegada sí que l’aconseguirà?
L’any 2015 vaig perdre un regidor per la llei electoral. Vam pujar en vots i en percentatge. Ara els veïns han après que no es poden fiar de determinats partits polítics. Aquelles persones que, per exemple, de bona fe van votar el PSC a les darreres eleccions han vist com el seu vot ha servit per donar el govern i l’alcaldia a la CUP i ERC.

Tothom estava expectant de quin seria el seu eslògan d’enguany, després del polèmic “Netegem Badalona” del 2015. Finalment ha estat “Recuperem Badalona”, molt més convencional. Ha preferit evitar polèmiques, aquest cop?
No… En aquell moment hi havia unes circumstàncies molt concretes. Jo tinc clar que els veïns de Badalona em coneixen i saben quines són les meves virtuts i també els meus defectes.

Tots els partits del Parlament, inclòs el PP, van firmar fa poc un pacte per no fer servir la immigració amb discursos que incitin al racisme. Vostè va respondre a Twitter que “el principal pacto al que debería llegarse es a no vendarse los ojos frente a posibles problemas de convivencia”. Fer front al racisme és “vendarse los ojos”?
No. Tots hem de lluitar contra el racisme, però no podem obviar la realitat. En algunes zones de Badalona i de molts municipis de Catalunya hi ha problemes de convivència, motivats per problemes d’integració. Vull recordar que durant els meus quatre anys d’alcalde ningú es va sentir perseguit ni per l’ètnia, ni per la religió, ni pel color de pell…

… I els pamflets que deien “no queremos rumanos”?
No, no. Ningú es va sentir perseguit. Ara bé, quan hi havia un conflicte, nosaltres preníem mesures, fossin persones d’aquí o de fora.

Per què va fer aquest tuit, doncs, fa dies? Es va sentir al·ludit?
Perquè hi ha persones que no volen que parlem de determinats temes. No hem de posar en risc la convivència, però tampoc amagar el cap sota l’ala. Jo no ho faré.

L’exalcaldessa Dolors Sabater diu que vostè ha decidit tornar a Badalona després del seu pas per la presidència del PP català perquè “ha fracassat”. Què li respon?
Que confon els seus desitjos amb la realitat. El juny del 2017 vaig dir d’una manera molt clara, quan encara no s’havien fet les eleccions autonòmiques, que em tornaria a presentar a l’alcaldia de Badalona. Entenc que a ella li faria il·lusió que jo no em presentés a les eleccions, perquè així segurament tindria alguna possibilitat de no quedar tan enrere del PP. Però no li donaré aquest plaer.

Creu que va ser un error el seu salt a la política catalana?
El gran error va ser apartar-me de l’alcaldia quan Badalona començava a arrencar. A partir d’aquí, és evident que, en un moment excepcional com el que estava vivint Catalunya, si el partit em demanava que assumís una responsabilitat, jo no podia dir que no.

Si hagués pogut dir que no, potser hauria preferit no fer-ho, veient com ha anat tot.
No, de debò que no. A mi m’ha tocat viure en primera persona un moment històric de Catalunya. Per tant, me’n sento molt orgullós.

Parlem de la ciutat. Vostè fa servir les xifres dels delictes comesos a Badalona per justificar la seva proposta de tornar a implantar la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana. És necessària?
És bàsic que torni la unitat antiavalots per tenir presència a determinats barris i zones molt concretes. I aquestes xifres en són una prova. Quan la Guàrdia Urbana ha deixat d’estar al carrer, les xifres de delinqüència han augmentat.

Però si mirem tota l’àrea metropolitana, a la ciutat els delictes van augmentar el 7,2% l’any passat, mentre que a Santa Coloma van pujar un 14,3% i a Barcelona un 17,2%, per exemple. Per tant, les xifres de Badalona no semblen alarmants.
El fet que augmentin els delictes em sembla ja de per si preocupant.

Però ho fan de forma generalitzada a l’àrea metropolitana.
Ni quan era alcalde ni ara em preocupen els altres municipis. Em preocupen els problemes de seguretat dels veïns de Badalona en general i especialment dels de la Salut, Llefià, Sant Crist, Sant Roc, Artigues…

Això té a veure amb els “problemes de convivència” que comentava abans?
En part sí. La immensa majoria de persones que han vingut de fora volen treballar i adaptar-se, però també n’hi ha d’altres que sí que estan generant conflictes. Però no són els únics.

Ni són la majoria de les persones que generen conflictes.
Bé… Jo no sé si són majoria o no. No crec que sigui important. La immensa majoria d’immigrants que han vingut a Badalona són persones molt honrades. La meva feina com a alcalde no està centrada en si són d’una nacionalitat o d’una altra, sinó en resoldre els conflictes.

Però relaciona directament els problemes de convivència amb la gent vinguda de fora.
No. Estic dient que hi ha gent vinguda de fora que crea problemes, que no són la majoria, i també dic que hi ha persones d’aquí que creen problemes. La majoria de les ocupacions a Sant Roc les provoquen persones nascudes aquí, per exemple.

“La situació de l’Ajuntament és de total col·lapse”

Vostè està posant molt el focus en les ocupacions en aquesta precampanya. A Badalona, però, hi ha uns dos desnonaments cada dia. Què proposa per solucionar el problema de l’habitatge?
Destinar-hi la partida que ja té l’Ajuntament, des de fa dos anys, de 8 milions i de la qual no s’ha gastat ni un sol euro.

Fa dues setmanes es van manifestar més de 600 persones per exigir una millor planificació educativa a la ciutat. Diuen que no ve dels últims quatre anys, sinó de sempre. Vostè assumeix la seva part de culpa?
No ha estat culpa dels governs de l’Ajuntament, sinó de la manca de compromís de la Generalitat per invertir-hi el que s’havia compromès. Tots els partits polítics de la ciutat hem de pressionar la Generalitat perquè doni resposta al centenar de famílies d’alumnes que estudien en condicions inadmissibles.

Es pot fer alguna cosa des de l’Ajuntament per agilitzar les construccions d’escoles pendents, com el cas de la Badalona Port?
No es pot dir que no es fa una escola que està compromesa des de fa 15 anys perquè hi ha una part del terreny que possiblement podria estar contaminada, quan hi ha centenars de famílies vivint en aquell entorn. Si el govern municipal fos com cal, es plantaria davant la Generalitat i diria que aquestes excuses de mal pagador no serveixen. El que dic també ho defensen els tècnics municipals.

Precisament, els treballadors municipals, en aquest cas els de manteniment, denuncien que el consistori està en situació de “col·lapse”. És tan greu la situació?
La situació és de total col·lapse. La falta de previsió ha portat que aquests quatre anys l’Ajuntament estigui frenant qualsevol mena d’iniciativa municipal.

Però els treballadors diuen que aquesta situació de “col·lapse” no ve de fa quatre anys, sinó de molt més enrere.
El 2015 l’Ajuntament no estava col·lapsat, ni de bon tros. El col·lapse ve perquè aquests quatre anys la ciutat ha tingut un Ajuntament més preocupat pel que estava passant fora de Badalona que per intentar resoldre els problemes.

Quina serà la seva primera decisió si recupera l’alcaldia?
Recuperar la presència de la Guàrdia Urbana al carrer i reunir-me amb els responsables de manteniment de la ciutat per intentar fer un gir a la neteja i a l’estat dels carrers.

Tem que es pugui repetir la història i que un pacte de diversos partits el torni a deixar a l’oposició, encara que guanyi les eleccions?
Des del PSC fins a la CUP i ERC, estic segur que aquesta és la seva voluntat.

Creu que el PSC tornarà a pactar amb les esquerres?
No en tinc cap mena de dubte.

Si es tornés a quedar a l’oposició, suposem que ara podria assistir a més plens municipals. Fins al maig de l’any passat, només ho havia fet íntegrament a 4 de cada 10.
Un regidor ha de ser-ho al saló de plens i també en el dia a dia al carrer. En la majoria dels casos era a Badalona i puntualment en alguns plens potser vaig arribar tard. Però això tenia a veure amb el fet que també era diputat i senador. No estava a casa veient la televisió. Les prioritats en un moment donat són les que són.

Per cert, ja ha cobrat els 10.000 euros en dietes que li van retenir?
Això està en mans de la justícia i serà la justícia qui ho resoldrà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram