Visoren Ajuntaments

Els alcaldes atenen els mitjans després de la reunió. Foto: Ajuntament d’Esplugues

Nou pas del serial dels pisos de protecció oficial gestionats per l’empresa Visoren. Esplugues, un dels municipis on hi ha veïns afectats, va acollir la primera trobada entre ajuntaments per buscar solucions a l’augment de les quotes de l’energia que fins a 250 veïns de sis localitats de l’entorn metropolità que viuen en habitatges de protecció oficial han de fer front. Els afectats consideren que l’increment que l’empresa gestora, Visoren, els vol imposar és “abusiu”, i també denuncien que els volen cobrar aquest augment de manera retroactiva per a tot el 2022. L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, va recordar que en els pisos afectats hi viuen alguns veïns “vulnerables” i denuncia que l’empresa vulgui fer un “augment encobert del lloguer d’habitatges per una via secundària”.

Per tot plegat, representants municipals de Tiana, Esplugues, Sant Fost de Campsentelles, Bigues i Riells, Calaf i Canet es van reunir divendres a l’Espai la Baronda d’Esplugues per abordar possibles solucions. En aquest sentit, els ajuntaments van acordar l’encàrrec d’una auditoria de gestió dels pisos per “carregar-se de raons jurídiques” en defensa dels veïns, tal com va expressar l’alcaldessa espluguina, Pilar Díaz.

Suspensió cautelar

De moment, els ajuntaments afectats, a més d’altres que es podrien afegir en els pròxims dies a aquest front comú, com ara Cunit o Palafolls, han acordat amb Visoren una suspensió cautelar dels augments previstos per un període de tres mesos.

En paral·lel, es vol treballar amb l’acompanyament de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum per estudiar les accions a emprendre. “No és una problemàtica senzilla perquè es tracta de contractes privats entre l’empresa i els llogaters”, segons va avisar l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz.

L’auditoria, detalla Díaz, servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal. També s’analitzarà si l’augment retroactiu comunicat als veïns, a data 1 de gener de 2022 es pot o no aplicar en els nous rebuts. Fonts de la firma van expressar a aquesta publicació que l’augment de les quotes respon a la pujada del cost de l’energia en l’àmbit internacional, i justifiquen que ho poden fer d’acord amb el contracte signat amb els llogaters. Així i tot, l’empresa ha donat senyals de voler arribar a un acord amb els afectats.

En general, de mitjana, els augments són de més del 20%, tot i que en alguns casos s’han donat increments molt més exagerats. “Només per escalfar l’aigua calenta, el que a principis de 2022 eren 50 euros, a la tardor ja eren 75 euros i ara hi havia un intent de cobrament de 200 euros”, va detallar Díaz.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram