Cambra Barcelonès Nord

El president de la Cambra del Barcelonès Nord, Pere Alemany, durant la presentació de l’estudi. Foto: Cambra

El Barcelonès Nord va tancar l’any 2022 amb 90.550 llocs de feina, la xifra més elevada des del juny del 2008. A banda, el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social es va situar en les 155.426 persones, la segona xifra més elevada des del 2012. I una última xifra, el nombre d’empreses va augmentar i ja frega les 7.750. Això equival a un creixement del 2,1%, força més alt que el de la mitjana de tota Catalunya, un 0,3%.

Aquest carrusel de xifres està extret de l’informe del teixit empresarial i mercat laboral del Barcelonès Nord. Un estudi elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, que es va fer públic dimecres al matí. Les dades donen peu a l’optimisme, assegura el president de la Cambra del Barcelonès Nord, Pere Alemany: “Clarament hem deixat la pandèmia enrere”. Per a Alemany, “el dinamisme del mercat laboral està esdevenint un veritable motor per a la recuperació de l’economia”. L’optimisme va més enllà: “La Cambra ha revisat a l’alça, fins al 5%, la previsió de creixement del PIB per al darrer any 2022”.

Massa mobilitat

D’entre tant d’optimisme, hi ha una dada que sí que preocupa la Cambra. Gairebé la meitat dels afiliats a la Seguretat Social residents al Barcelonès Nord surt d’aquesta zona per treballar. Estem parlant d’unes 64.000 persones que han de sortir del territori per anar a la feina, del total de 155.426 persones afiliades que hi viuen. Des de la Cambra del Barcelonès Nord, el president descriu la dada com a “substancial” . A banda, Alemany admet que aquesta és una dinàmica “que ja s’anava detectant en informes anteriors”. Un dels motius que expliquen aquesta alta mobilitat té a veure amb la deslocalització. “El territori no ha sabut ocupar el buit que la deslocalització empresarial del sector siderúrgic va ocasionar, un sector potent i generador de llocs de feina que avui dia no hi és present”, analitza Alemany.

En aquest sentit, des de la Cambra detecten una oportunitat per revitalitzar el teixit empresarial a través del Hub Digital de les Tres Xemeneies. “Un entorn físicament compacte i accessible, tècnicament connectat i urbanísticament equilibrat, que generi activitat econòmica i connecti pimes, empreses emergents, incubadores, acceleradores, entorn educatiu i de recerca”, diuen des de l’entitat.

Model amb valor afegit

La presentació dels resultats de l’informe va estar marcada per l’anunci per part del Govern central, el dia anterior, de la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros, en 14 pagues. Des de la Cambra del Barcelonès Nord asseguren que sempre han defensat l’augment del salari mínim “per contribuir a construir i desenvolupar un model econòmic de més valor afegit”. De fet, Pere Alemany recorda que la Cambra va elaborar l’any 2020 un estudi monogràfic en el qual s’apuntava que Catalunya hauria de situar l’SMI entre els 1.000 i els 1.100 euros anuals en 14 pagues. “Aplaudim l’acord assolit, però instem les administracions a fer possible un increment que situï Catalunya en una posició similar a la que tenen economies europees com la dels Països Baixos o Irlanda”, conclou el president de la Cambra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram