Un moment de la verema de l’any 2012. Foto: Can Coll

El vi Orígens, elaborat per la masia Can Coll del barri de Canyet –l’única vinya registrada com a tal a la ciutat de Badalona– ha rebut la distinció de qualitat de Denominació d’Origen Protegida Alella. El procés per obtenir aquesta denominació va començar l’any 2009, quan el seu productor, Josep Coll, va iniciar el procés amb l’ajut del consistori.

Tant per la seva proximitat a l’àrea d’influència de la Denominació d’Origen Alella com per la similitud de la composició de sòls, el vi del Canyet ha entrat a formar part d’aquesta, una de les més petites i també de les més antigues de la península, on es troben prop de 30 municipis.

Orígens és un vi rosat, barreja de les varietats de raïm pansa blanca i Merlot. Una mescla que dóna com a resultat aquest vi color cirera que ha entrat a formar part de la primera divisió dels vins del país. El seu productor, Josep Coll, explica a Línia Badalona que els seus avantpassats “ja van començar a plantar raïm amb pansa blanca i varietat negra”, i recorda com el 2004 van tornar a plantar vinya per fer vi que mantingués un segell de qualitat. De fet, tot i que la vinya creix a Badalona, el producte s’embotella en un celler d’Alella.

L’1 de novembre Can Coll celebrarà la tradicional presentació dels vins d’aquesta temporada amb una festa.