Bars i restaurants hauran de tancar durant 15 dies i només podran oferir servei per emportar-se. Foto: ACN

El Govern va confirmar aquest dimecres que tanca bars i restaurants i imposa noves restriccions d’aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis de coronavirus. Com havia avançat l’ACN, l’executiu redueix al 30% l’aforament al comerç i als mercats, obliga a suspendre congressos, convencions i fires, tanca sales de jocs i bingos i limita les activitats esportives als gimnasos.

Bars i restaurants tancaran 15 dies però podran oferir productes per emportar-se o servei a domicili, amb els restaurants dels hotels restringits únicament als hostes. Als espectacles culturals, l’aforament serà del 50%. El Govern demana limitar la mobilitat fora del domicili i els contactes socials. Les mesures entraran en vigor aquest mateix divendres si el TSJC ho avala.

“Cal actuar avui per evitar un confinament total en les pròximes setmanes”, va assegurar en roda de premsa el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. “La salut és el més important”, va afegir, remarcant que cal actuar “amb contundència” per evitar “de totes-totes” un nou confinament. Aragonès va dir que el Govern és conscient que pren “decisions difícils” amb conseqüències econòmiques i socials però va remarcar que són “del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia”.

DECISIÓ “DOLOROSA”
El Govern admet que el tancament de bars i restaurants és una mesura “dolorosa” i “difícil” per al sector de la restauració, però creu que és “l’única forma de tallar d’arrel un espai on la ciutadania es relaxa en excés i contribueix a la propagació de la pandèmia”, va detallar Aragonès. “És una mesura dolorosa, ho sabem, però ens comprometem a prendre mesures per acompanyar el sector”, va insistir.

En aquest sentit, la Generalitat ja ha anunciat que donarà ajuts directes per als bars i restaurants que es veuen obligats a tancar durant 15 dies amb una dotació inicial de 40 milions d’euros. A més, les empreses afectades també podran optar a una línia extraordinària d’avals per cobrir necessitats a curt termini a partir dels 12.000 euros i es modificarà el codi civil per ajudar amb els lloguers dels negocis d’establiments tancats.

El sector recorrerà el tancament

“No podem més”. Aquest és el clam unànime del sector de la restauració, que ha rebut com un gerro d’aigua freda el nou tancament. El Gremi de Restauració i la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals ho portaran als tribunals.